Črna kronika

Zakaj sta umrla pilota Vladimir in Tomislav

sa
3. 9. 2015, 08.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Hrvaška agencija za preiskovanje letalskih nesreč je te dni objavila poročilo o letalski nesreči, v kateri sta letošnjega 1. avgusta v hrvaškem Daruvarju umrla člana letalskega kluba Ždral, oseminpetdesetletni Vladimir Vojta in sedemindvajsetletni Tomislav Bublić.

Arhiv Svet24

V objavljenem poročilu hrvaške agencije za preiskovanje letalskih nesreč je med drugim zapisano, da je na podlagi zbranih dejstev v predhodni fazi preiskave kot eden od mogočih vzrokov letalske nesreče izguba vzgona v levem ovinku. Zapisano je tudi, da bodo v nadaljevanju preiskave ugotovljene okoliščine, ki so privedle do izgube vzgona. Prav zaradi tega se bodo izvedle dodatne analize tehnične brezhibnosti letala in vpliv človeškega dejavnika na mogoč vzrok nesreče.

Prvega avgusta se je namreč v popoldanskih urah lastnik športno rekreativnega letala, modela Apollo Fox, odločil v območju letališča opraviti nekaj letov. Pred usodnim letom je 58-letni Vladimir Vojta, lastnik letala, že opravil en let, ki je trajal približno 20 minut. Okoli 18. ure pa je ponovno poletel, tokrat s 27-letnim predsednikom letalskega kluba Bublićem, ki ni imel dovoljenja za pilotiranje.

Vojta je naredil prvi levi ovinek za vstop v levi šolski krog, nato pa je prišlo do težav. Letalo je trčilo na vrh hriba Gradina, ki se nahaja približno štiristo metrov od steze na letališču, po trku pa je začelo goreti. V požaru sta nato pilot in potnik žal izgubila življenje.