Črna kronika

Mrtev otrok na plaži. Smo res tako zelo neobčutljivi na tragedije soljudi?

T.C.
2. 9. 2015, 22.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Evropo je danes pretresla fotografija mrtvega otroka, ki ga je v bližini turškega turističnega središča Bodrum naplavilo na plažo po nesreči dveh čolnov z begunci. Fotografija turške tiskovne agencije Dogan prikazuje trupelce triletnega dečka, kako leži z obrazom v pesku, preden ga pobere policist.

Nesreča čolnov, ki sta bila na poti na grški otok Kos, je zahtevala najmanj 12 smrtnih žrtev, med njimi petih otrok in ženske. Njihova trupla je naplavilo na plažo nedaleč od Bodruma, ki je eno največjih turških turističnih središč.

Fotografija je takoj postala ena najbolj deljenih na Twitterju. Skupaj s pripisom #KiyiyaVuraninsanlik oz. "človečnost, ki jo je naplavilo".

"Pretresljiva slika, ki kaže vso tragedijo krize z begunci," je v naslovu zapisal britanski Daily Telegraph. Podobno jo je komentiral tudi Guardian.

"Če te izjemno močne slike mrtvega sirskega otroka, naplavljenega na plažo, ne bodo spremenile odnosa Evrope do beguncev, kaj ga bo?" se sprašuje Independent.

Huffington Post pa je v svoji britanski izdaji zapisal "David, naredi kaj" - z jasnim pozivom britanskemu premieru Davidu Cameronu, ki drži trdo linijo do migrantov, ki si želijo na Otok.

Španski El Pais, El Mundo in El Periodico so vsi fotografijo naslovili z "utopitev Evrope". Italijanska La Repubblica pa "ena fotografija za utišanje sveta".

Uredništvo tragične fotografije objavlja s spoštovanjem do preminulih ljudi. Do vseh tistih, ki jim nismo znali- ali nismo hoteli - pomagati.

V opomin. In v razmislek.