Slovenija

Obnova nogometne tribune gre proti koncu

Gabrijel Toplak
2. 9. 2015, 19.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Statika loka ni problematična, kar pomeni, da ga ni treba podirati in znova graditi, in to bo omogočilo cenejšo izvedbo. Vseeno pa se odgovorni zavedajo, da bo treba tribuno sicer prenovljenega stadiona na dolgi rok popolnoma prenoviti.

Gabrijel Toplak

Med številnimi privrženci mariborskega nogometnega prvoligaša je že dolgo znano, da je zahodna tribuna Ljudskega vrta precej dotrajana. In kljub temu je nogometnemu klubu julija uspelo pregovoriti predstavnike Uefe, da so zamižali na eno oko in odobrili uporabo zahodne tribune Ljudskega vrta na evropskih tekmah.

Gabrijel Toplak

USTAVILI ZAMAKANJE

Gradbena inšpekcija jim je celo zagrozila s sankcijami zaradi neustreznosti zastarele zahodne tribune, zato trenutno izvajajo najnujnejša obnovitvena dela. Andrej Fištravec, župan Mestne občine Maribor, je dejal, da so s kleparskimi deli ustavili zamakanje, zdaj pa poteka druga faza obnove, s katero bodo odpravili korozijo. Občina kot lastnik objekta s tem zgolj krpa luknje na stari tribuni sicer prenovljenega stadiona državnih prvakov, a bi jo bilo treba na dolgi rok popolnoma prenoviti.

STATIKA NI PROBLEMATIČNA

Tribune, kot vse kaže, ne bo treba graditi povsem na novo, saj je stroka ugotovila, da statika loka ni problematična. To tudi pomeni, da ga ne bo treba podirati in ponovno graditi, kar bo omogočilo cenejšo izvedbo projekta, katerega vrednost so pred časom ocenili na osem milijonov evrov. »Notranjost zahodne tribune bomo porušili in jo na novo zgradili v skladu s standardi Uefe in Fife,« napoveduje Fištravec.

8 milijonov evrov je bila pred časom ocenjena vrednost »nogometnega« projekta.

TUDI GARAŽNA HIŠA

Župan dodaja, da so se odločili za model javno-zasebnega partnerstva, saj bodo zasebnemu vlagatelju ponudili izgradnjo garažne hiše na južnem delu izhoda iz stadiona in dosegli več koristi. Med drugim bi bila gradnja garažne hiše na tem mestu cenejša kot izgradnja pod vzhodnim pomožnim igriščem, hkrati pa bo namenjena celotnemu centru mesta. To pa pomeni, da bodo v skladu z načrti občine lahko začeli zapirati središče mesta; župan je konkretno omenil območje Slomškovega trga, saj bo rešen problem parkiranja v centru.

MEDNARODNI RAZPIS

Zasebni vlagatelj za zdaj še ni znan, a ga bodo, tako Fištravec, poiskali z mednarodnim razpisom. Na občini za zdaj nimajo niti natančnega terminskega načrta, kljub temu pa želijo po županovih besedah projekt uresničiti v tem mandatu. »Model imamo. Delamo v sodelovanju z nogometnim klubom, zahteve gradbene inšpekcije pa so za zdaj izpolnjene,« je pojasnil Fištravec in dodal, da klub, ki je zgolj najemnik, sam ni zainteresiran za vlaganje v objekt. Bodo pa morali na občini istočasno z omenjenim razpisom poskrbeti za novo projektno dokumentacijo, saj zdajšnja in že potrjena, ki predvideva rušenje loka, ne pride več v poštev.