Slovenija

Kaj bodo očitali spornemu prodajalcu ledvice?

S.R.
26. 8. 2015, 06.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

»Ledvičko prodam – levo ali desno,« se je začel oglas, ki je prejšnji teden na noge dvignil celotno slovensko javnost. Policisti trdijo, da je oglas lažen, oddal naj bi ga premožen Slovenec.

Arhiv Svet24

Oglas na spletnem portalu Sobota.info, v katerem Slovenec zaradi socialne stiske prodaja ledvičko, naj bi bil lažen. Oddal naj bi ga premožen Slovenec, ki se ukvarja z oddajanjem apartmajev na Hrvaškem. Tako trdijo slovenski policisti, ki so možaka izsledili s pomočjo hrvaških kolegov.



Po neuradnih informacijah gre za 65-letnega A. P. s stalnim prebivališčem na Goričkem. Hrvaški policisti so ga zaslišali v ponedeljek, z dodatnim zbiranjem obvestil pa so naši policisti ugotovili, da je lažno prikazoval svoje premoženjsko stanje. Tako ne drži, da je tik pred rubežem hiše, nima treh šoloobveznih otrok in nima dolgov do banke.

Z oglasom, ki je razburil vso Slovenijo, naj bi si želel pridobiti protipravno premoženjsko korist, in sicer tako, da bi se dokopal do denarja, ki bi ga v dobrodelne namene zbrali posamezniki.

Denar zavrnil

A tu zgodba postane čudna. Na tisoče Slovencev je namreč gospoda z jokajočim in zlomljenim glasom slišalo reči, da denarja oziroma miloščine noče. Tudi Tadej Kirinčič, predstavnik portala Sobota.info, ki se je z gospodom pogovarjal, nam je potrdil, da denarja in pomoči ni hotel. Da je med pogovorom jokal in deloval pristno. Po tem, ko je finančno pomoč zavrnil, z njim ni kontaktiral nihče več. Kot so nam povedali na Radiu 1, z njimi nikoli ni govoril z namenom, da bi se dokopal do denarja. Prav tako o denarni pomoči nikoli ni govoril s predstavniki portala Sobota.info, kjer je bil oglas objavljen in kamor so se z željo po pomoči obrnili številni posamezniki. Telefonska številka, prek katere bi lahko z njim stopili v stik, je vse od petka zjutraj nedosegljiva.

Komunikacijsko močna oseba

Vesna Drole iz generalne policijske uprave nam je pojasnila, da gre za komunikacijsko zelo spretnega posameznika. Prav tako naj bi bila pri goljufih pogosta taktika, da najprej pomoč zavrnejo, nato pa jo sprejmejo.

Za več informacij smo zaprosili tudi zadrsko policijsko upravo, a nam na naša vprašanja niso mogli odgovoriti. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Murska Sobota pa bodo zdaj zoper A. P. podali kazensko ovadbo zaradi poskusa goljufije, za kar je zagrožena kazen do treh let zapora.

Kako bodo dokazali, da je gospod, ki v Zadru oddaja apartmaje, dejansko hotel le denar dobrih ljudi, pa ostaja skrivnost. Nikoli namreč ni za denar prosil, ni organiziral zbiranja denarja in nikoli se denarja ni želel polastiti.

Vse, kar mu lahko ta trenutek očitajo, če imajo pravega človeka, je vzbujanje lažnega sočutja. Tako je najhujši zločin v celotni zgodbi dejstvo, da bodo ljudje po tem zagotovo postali bolj nezaupljivi, in zna se zgoditi, da bo komu, ki bo pomoč res potreboval, to nemogoče dobiti.