Slovenija

Kakšna torba je najprimernejša za šolarja?

Sašo Avramovič
25. 8. 2015, 21.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V zadnjih dneh pred začetkom novega šolskega leta je v trgovinah s šolskimi potrebščinami velika gneča. Šolska torba, zvezki, delovni zvezki, svinčniki, primerna oblačila, obutev ... so stvari, po katerih starši šolarjev v teh dneh veliko povprašujejo. Pa veste, kakšna šolska torba, oblačila, obutev so najprimernejši za vašega otroka?

Profimedia

Šolsko torbo si vsak šolar izbere po svojem okusu. Služila mu bo več let, a pred nakupom se je treba vprašati, kakšna torba je najprimernejša zanj.

Pretežke povzročijo težave s hrbtenico

Dejstvo je, da lahko pretežke šolske torbe že v prvih razredih osnovne šole povzročijo težave s hrbtenico. Vsekakor so prevelike, in to ravno pri učencih prvega in drugega razreda. V povprečju tehtajo od 1 do 1,7 kilograma ter imajo vse mogoče žepe in podlogo na hrbtu. So tudi zelo drage. Težo torbi dodajo še prevelike peresnice, ki tehtajo do pol kilograma. Od 5. razreda dalje oziroma na predmetni stopnji imajo učenci v povprečju lažje torbe, saj so te večinoma podobne športnim nahrbtnikom in so platnene, takšna prazna torba pa tehta od 0,5 do 1,2 kilograma. Dobro je tudi to, da platnene torbe ne premočijo, saj jim je večinoma dodana zložljiva pelerina.

Naj ima široke ramenske trakove

Strokovnjaki priporočajo, naj ima šolska torba široke ramenske trakove, vsaj zgornji del pa naj bo oblazinjen. Priporočljivo je tudi preveriti, ali se zgornje ogrodje torbe prilega, tako da se torba nosi na ramenih, in ne na bokih. Če ima torba oblazinjeno zadnjo ploščo, zvezki ne drsijo v hrbet, priporočljivi pa so tudi dva glavna dela z močnejšimi stranskimi trakovi, ki vzdržujejo težke tovore blizu telesa, in prsni trak čez prsno kost, ki prepreči zdrs ramenskih trakov. Veliko šolskih torb je že na voljo na koleščkih, in če je otroku katera všeč, mu jo le kupite, saj jo zdravniki zelo priporočajo.

Kupimo manjšo in lažjo torbo

Starši lahko veliko pripomoremo k temu, da našemu šolarju zmanjšamo breme. Kupimo manjšo in lažjo torbo, kar velja tudi za vse ostale šolske potrebščine. Naš otrok seveda ne potrebuje trinadstropne peresnice s kompletom flomastrov, barvic in voščenk, ampak za šolsko delo potrebuje le nekaj barvic in pisal. Lahko se dogovorimo tudi z učiteljem, ki se bo morda strinjal s tem, da domov ni treba nositi vsega. Učenci prvih razredov naj torb sploh ne bi nosili iz šole domov, tudi potrebščine za likovni pouk in tehnično vzgojo lahko recimo puščajo v šoli. Z mlajšim šolarjem se lahko pogovorimo, da si v knjižnici izposodi le po eno knjigo in da v šolo ne nosi knjig iz domače knjižnice. Ravno tako lahko doma pusti revije ali priljubljene igrače, različne mape ... Omenjeno pogosto tehta čez kilogram.

Primerna izbira oblačil in obutve

Posebno pozorni bodimo pri čevljih, ki jih otroci čez poletje niso nosili, in preverimo, ali morda potrebujejo številko večje. Jeseni je vreme muhasto, zato ne pozabimo na gumijaste škornje, dežnik in nepremočljivo jakno. Ne pozabimo na to, da otrok potrebuje tudi športno opremo, to so lahko poletna majica in kratke hlače ali športni dres ali pajkice. V telovadnici imajo otroci večinoma obute iste copate kot v razredu, tako da ne potrebujejo dodatnih športnih copat. Copati naj ne bodo pretrdi, prav tako glejmo, da bo podplat nedrseč.