Svet

Beograd in Priština dosegla dogovor o telekomunikacijah

STA/M.J.
25. 8. 2015, 19.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Srbski in kosovski pogajalci so danes na pogajanjih v Bruslju dosegli dogovor, da bo imela Srbija svoje telekomunikacijsko podjetje na Kosovu, poročajo srbski mediji.

arhiv Svet24

Na srečanju delegacij pod vodstvom premierjev Aleksandra Vučića in Ise Mustafe so se dogovorili, da bodo kosovski Srbi lahko uporabljali telefonske storitve tako kot v Srbiji.

"Dobra novica je, da je vprašanje telekomunikacij rešeno. Mi smo, kar se tega vprašanja tiče, izredno zadovoljni. Srbija bo imela svoje podjetje na ozemlju Kosova in telefonske storitve bo mogoče uporabljati tako kot zdaj, po istem sistemu tarif in načinu izbiranja številk kot v osrednji Srbiji," je dejal direktor urada za koordinacijo pogajanj s Prištino Dragan Vladisavljević.

Sporazum sicer ne bo podpisan, dokler ne bo dosežen dogovor tudi v ostalih točkah, o katerih se pogajajo v Bruslju. Na dnevnem redu so še ustanovitev skupnosti srbskih občin, energetika ter svoboda gibanja preko mosta na reki Ibar v Kosovski Mitrovici.

Po pričakovanjih bo najtrši oreh vprašanje energetike, ker Priština vztraja, da bo lastnica celotnega distribucijskega sistema, kar je za Beograd nesprejemljivo glede na to, da se znaten del hidroenergetskega kompleksa Gazivode na severu Kosova nahaja na ozemlju Srbije.

Srbija in Kosovo sta v okviru dialoga, ki poteka pod okriljem EU, doslej dosegla dogovor glede prometa ob meji in priznavanja diplom. Tudi policijske enote na večinsko srbskem severu Kosova so že vključili v kosovske policijske sile. Napredek v normalizaciji odnosov je pomemben pri nadaljnjem približevanju obeh držav EU.