Slovenija

Unovčenje terjatve bi za mariborsko livarno pomenilo stečaj

G.T.
19. 8. 2015, 21.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po odobreni državni pomoči v obliki konverzije dela terjatve, ki izvira iz unovčenega državnega poroštva za posojilo, so dobili prve potrditve naročil in zagnali novo naložbo.

sta

Če je obstoj Mariborske livarne Maribor (MLM) kot zadnjega večjega podjetja v mestu v industrijski coni Melje pred dvema letoma visel na nitki, zdaj v podjetju z nekaj več kot 500 zaposlenimi letos odobrena državna pomoč že kaže prve rezultate.

SPECIALIZIRANI ZA AVTOMOBISLKO INDUSTRIJO

Dušan Goršek (na zgornji fotografiji), predsednik uprave, je povedal, da so na osnovi te kapitalske spremembe dobili prve potrditve naročil. »Prav tako smo zagnali tudi novo poldrugi milijon evrov vredno investicijo, ki je pogoj za izpolnitev vseh naročenih aluminijskih ulitkov,« je dodal predsednik uprave MLM, ki se je v zadnjem obdobju specializirala za proizvodnjo in dodelavo aluminijskih ulitkov za avtomobilsko industrijo. »Naredili smo preskok na eni strani v specializacijo na segment aluminijskih ulitkov za avtomobilsko industrijo, na drugi pa v dodelavne storitve aluminijskih ulitkov na za tovrstno dodelavo specializirani, robotizirani lokaciji v Lenartu. Vzpostavili smo nekaj deset razvojnih projektov, ki lahko zadovoljijo pričakovanja avtomobilskih proizvajalcev za modele naslednjih generacij, povečali število zaposlenih ter pridobili tudi nekaj novih poslov, ki so nadomestili prejšnje,« je pojasnil Goršek.

ODPRAVLJAJO POMANJKLJIVOST

Pri tem so imeli po njegovih besedah poglavitno težavo v dejstvu, da so bili kapitalsko šibki za izražanje stabilnosti poslovanja, kar se kaže kot poglavitni dejavnik odločanja za sklepanje večjih poslov. »S sklepom Evropske komisije, da je potencialna državna pomoč skladna z evropsko zakonodajo, in pozneje s strani vlade ponovno potrjeno konverzijo terjatev v lastniški delež Republike Slovenije, pa to pomanjkljivost odpravljamo. Zato računam na novo obdobje in generacijo tako razvojnih kot tudi aktualnih dobaviteljskih projektov, s čimer se bomo ponovno približali doseganju zastavljenih ciljev in operativnih načrtov,« je poudaril Goršek.

POPLAČILO PREOSTANKA SEPTEMBRA

Vlada je konec julija MLM odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatve, ki izvira iz unovčenega državnega poroštva za posojilo, v kapitalski delež. Od 5,1 milijona evrov naj bi v kapital pretvorili 4,3 milijona evrov, preostanek naj bi bil poplačan septembra. Unovčenje terjatve bi za MLM pomenilo stečaj. S prenosom terjatev bank na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je ta institucija postala več kot 99,6-odstotna lastnica MLM.