Slovenija

Na Bovškem velik razcvet turizma

Carmen Leban
17. 8. 2015, 16.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Bovška turistična zgodba je polna vzponov in padcev. Potem ko je z odprtjem kaninskih smučišč to postala ena najbolj prestižnih zimskih turističnih zgodb v nekdanji Jugoslaviji, je prav Kanin leta 2013 dolino skoraj pahnil v prepad.

Nejc Fon

Nejc Fon

Okvara na dostavni žičnici je zapečatila zgodbo smučišča, ki se je veliko let borilo za obstoj. Danes, dve leti in pol po tem, z veseljem napovedujemo, da bodo letošnjo zimo naprave znova zagnali. Dobra novica je nadgradila letošnjo uspešno poletno sezono, ki bo vsaj za 20 odstotkov boljša kot lanska in se že približuje rekordnemu obisku. Če bi rekli, da je Bovška polna turistov, nikakor ne bi pretiravali, saj lahko na vhodu v nekatere manjše kampe že opazimo napis, da so kapacitete polno zasedene. Piko na i v temuspešnem poletju pa sta dodala prodaja dveh zaprtih hotelov in začetek obnove kaninskih smučišč.

POVSOD JE ŽIVAHNO

Roke si letos manejo prav vsi, ki so na Bovškem kakorkoli povezani s turizmom, od hotelirjev in turističnih ponudnikov do številnih športnih agencij in trgovcev. Take sezone v Bovcu in okolici, ki so ju zadnja desetletja pretresali neljubi dogodki, od potresov do plazu v Logu pod Mangartom, že dolgo ne pomnijo. Živahno je povsod, v samem Bovcu in v kampih, vrvež je ob reki Soči in drugih vodotokih, na planinskih poteh in kolesarskih stezah. Na nebu prevladujejo padalci, jadralna in športna letala. Večeri so zaznamovani s prireditvami, med katerimi so tudi take, ki so etnološko obarvane.

Kot pove Goran Komac, direktor in lastnik športne agencije Alpe šport Vančar, so s sezono izjemno zadovoljni. Opažajo le majhen upad števila slovenskih gostov, k čemur je gotovo pripomogla finančna kriza. Lepo vreme in neznosna vročina gresta letos turističnim krajemv gorah nekoliko bolj na roko, saj obiskovalci iščejo lokacije, kjer se lahko ohladijo.

Nejc Fon

PONUDBA ZA VSAKOGAR

Bovška je gotovo ena izmed redkih turističnih destinacij, ki je primerna za vse starosti in okuse, tako za tiste, ki si želijo umirjenega oddiha, kot adrenalinske navdušence. Tu najdejo svoj prostor tisti, ki se navdušujejo nad pohodništvom, obiskovalci gorain alpinisti, ki se podajajo v najbolj zahtevneplezalske smeri. Rafting je primeren za vsakogar, tudi za manjše otroke, tisti, ki si želijo nekoliko več adrenalina, se odločajo za kajakaštvo, kanjoning, hydrospeed. Kolesarji imajo na voljo lahkotne ali zahtevnejše kolesarske ture, ki vodijo proti Vršiču, Mangartskem sedlu, Predelu.

Nejc Fon

Na pogorju Kanina je urejena downhill gorska proga v dolžini dveh kilometrov, ki privablja največje adrenalinsko-kolesarske odvisnike. Med novosti spada tudi spust zgorskimi skiroji. Tisti, ki jih navdihuje pogled iz zraka, se lahko odločijo za polet z jadralnim padalom vtandemu, na sodobno urejenem bovškem letališču pa ponujajo panoramske polete z letalom. Vse bolj priljubljena je tudi razmeroma nova dejavnost na Bovškem – zipline oziroma spust po jeklenicah na pogorju Kanina ali v porečju reke Učje. Oaza miru je raj za golfiste, ki lahko palico vihtijo na enem najlepših golfigrišč pri nas, ki privablja vse več obiskovalcev.

BOGATA ZGODOVINSKA IN ETNOLOŠKA DEDIŠČINA

Bovška se ponaša s številnimi ostalinami iz 1. svetovne vojne, ki so na ogled v naravi inmuzeju 1. svetovne vojne v Bovcu. Muzej v Informacijskemsredišču Triglavskega narodnega parka na Logu v Trenti nam prikaže bogato etnološko in zgodovinsko dediščino ter pestrost flore in favne na Bovškem. Le streljaj stran je botanični vrt Juliana, ki ga je pomagal soustvarjati sam Julius Kugy.

Nejc Fon

ZABAVE NE MANJKA

Čeprav so obiskovalci Bovca običajno podnevi zelo aktivni, pa jim ne zmanjka energije za večerne zabave. Številni lokali, ki ponujajo tudi značilno bovško kulinariko, so posejani povsod po mestu, na obrobju Bovca, za hotelom Kanin, pa je prav svojevrsten lokal, Črna ovca. Že samo ime pove, da je nekaj posebnega. Lastnika, Tomaž in Miha, sta z investicijov Bovec prinesla nekaj novega, drugačnega. Tam se obiskovalci lahko odžejajo, odigrajo partijo tenisa, pikada ali namiznega nogometa ... Okolica ponuja možnosti balinanja, plezalno steno, svoj prostor pa najdejo tudi otroci, na lepo urejenem otroškem igrišču. Ko se dan prevesi v noč, se začne prava zabavaob vročih ritmih najbolj popularnih glasbenih uspešnic in tistih zimzelenih. Tako ni razloga, da se na plesišču ne bi zavrteli prav vsi.

RAZVOJ TURIZMA

Tako kot poleti je Bovec izjemno zanimiv tudi v zimskem obdobju, a žal je v zadnjih dveh sezonah žalostno sameval. To je bila posledica zaprtja kaninskega smučišča, pozneje je podobna usoda doletela tudi dva hotela. Z novim občinskim vodstvom, na čelu z županom Valterjem Mlekužem ter občinskima svetnikoma Miho Sotlarjem in Danijelom Krivcem, ki je tudi poslanec v državnem zboru, so se začela pospešena prizadevanja za obuditev Kanina. Kot povedo, je pri odločitvah glede reševanja Kanina zmagala zdrava pamet, in ne politični interesi. Mesece dolga pogajanja, ki jih je s slabo banko in stečajno upraviteljico vodil Sotlar, sicer odvetnik, so obrodila sadove. Lastništvo kaninske žičnice in tamkajšnje restavracije Prestreljenik ter smučišč je prešlo v last bovške občine, država pa je za obnovo namenila 5,7 milijona evrov. Obnovitvena dela že potekajo, zaposlili so tudi nekaj nekdanjih žičničarjev, ki so ob tem izrazili neverjetno zadovoljstvo.

Nejc Fon

DOMINE SE SESTAVLJAJO

V teh dneh na Bovškem kar prekipevajo od energije, saj se, kot pravijo, domine bovškega turizma spet sestavljajo. Novega lastnika sta dobila hotel Kanin in Mladinski hostel, najemnika pa tudi hotel Šola v Logu pod Mangartom. Na pobočju Kanina pospešeno obnavljajo žičničarske naprave in restavracijo Prestreljenik, s katero imajo še velike načrte. S ponovnim delovanjem kaninskih smučišč pa se končuje tudiagonija bovških turističnih ponudnikov, ki z dva meseča trajajočo poletno sezono ne morejo preživeti. To je samo še dokaz več, da Bovec brez Kanina ne more postati uspešna zgodba o uspehu. Kot kažejo terminski plani, bomo letos tik pred božičem spet lahko vijugali po našem edinem visokogorskem in najvišje ležečem smučišču. Bovčani pa se z leti nadejajo zimske sezone, ki bo ravno tako uspešna kot poletna, poleg smučanja namreč lahko ponudi tudi veliko drugih zanimivih dejavnosti.

Nejc Fon