Slovenija

Kmalu ukinitev dopolnilnega zavarovanja?

Simon Rosc/sta
17. 8. 2015, 08.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Zaključuje se javna razprava o predlogu resolucije o nacionalnem planu zdravstvenega varstva 2015–2025. Resoluciji najbolj očitajo, da je preveč splošna in premalo konkretna.

sta

Resolucija o nacionalnem planu zdravstvenega varstva nakazuje, kaj lahko v prihodnjih letih pričakujemo od javnega zdravstva. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc na očitke, da iz resolucije izvemo bore malo, odgovarja, da konkretni ukrepi v resolucijo kot krovni strateški dokument ne sodijo.

Glede na tisto, kar razberemo iz dokumenta, si lahko obetamo ohranitev košarice zdravstvenih pravic in njeno prilagajanje novim tehnologijam. Da bi lahko to tudi finančno omogočili, so potrebne spremembe sistema financiranja zdravstvenega sistema.

Načrtuje se ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v sedanji obliki in nadomestitev s posebno dajatvijo. Predlagana je tudi razširitev prispevne osnove za obvezno zdravstveno zavarovanje na vse vrste prejemkov posameznika, torej tudi pasivne, kot so najemnine, dividende, rente. Hkrati predlagajo zmanjšanje razlik v prispevni stopnji, na podlagi česar bi se lahko prispevna stopnja za zaposlene znižala. Predlog resolucije tudi predvideva spremembe na področju podeljevanja koncesij.