Slovenija

Svingerska plaža tudi v Sloveniji?

Sašo Avramovič
17. 8. 2015, 07.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po »zaprtju« plaže za svingerje v Rovinju zdaj skupina Pirančanov, ki si prizadeva za razvoj občine Piran in njihovega turizma, svoji in izolski občini predlaga ureditev svingerske plaže na območju med Strunjanom in Mesečevim zalivom.

Svet24.si

Pred časom smo že poročali, da je hrvaški svingerski raj v Rovinju v zadnjih izdihljajih. Čeprav so bili gostje oziroma turisti, ki so se, skriti pred javnostjo, pač še malo medsebojno pozabavali, tudi odlični potrošniki, so jih lokalne oblasti zdaj prepovedale in pregnale.

Arhiv Svet24

Iz leta v leto manj obiskovalcev

Izjemno znana svingerska destinacija, plaža Punta Križ pri Rovinju, ima tako iz leta v leto manj obiskovalcev. Borbo proti zvenečemu nazivu seks destinacije mesto Rovinj bije že nekaj časa. Razen plošč s strogimi opozorili in prepovedmi so tukaj tudi kontrole in nadzor, zato so tudi prijave vse redkejše. Kar nekaj gostincev, še posebej tistih, ki so imeli lokale v neposredni bližini plaže, obžaluje, da svingerjev ni več. Vsi po vrsti trde, da so bili ljubitelji takšne zabave na prostem miroljubni, še posebej pa odlični potrošniki. Gostinec Robert je svingerje opisal: »Jedli so ribe, jedli so meso, ko je bilo vroče, tudi solate, pili vino ali pivo in se super zabavali. Medtem ko so se njim praznile mošnje, so naši mošnjički postajali čedalje bolj polni. In zdaj smo ob vse to zaradi nekaj nepotešenih 'riti' v občinski upravi.« Tudi gostinec Karlo ni zadovoljen: »Ti ljudje niso nikogar motili, še posebej ne meščanov Rovinja. Pravijo, da je plaža oddaljena, a vsak gost je dobrodošel. Jaz sem hodil leta in leta mimo njih, vozim ladjico, pa ni nihče hotel nikomur nič žalega, tudi nadlegovali niso nikogar.« Znamenita plaža se je zdaj torej iz »raja« spremenila v popolnoma navadno plažo.

Svet24.si

Predlog skupine Pirančanov

In po »zaprtju« plaže za svingerje se je pred dnevi na uredništvo primorskega lokalnega medija oglasila skupina Pirančanov, ki piranski in izolski občini predlaga ureditev svingerske plaže na območju med Strunjanom in Mesečevim zalivom.

Skupina Pirančanov, ki jim je, kot so zapisali, mar za razvoj njihove občine in njihovega turizma, je predlagala, da bi torej po »zaprtju« svingerske plaže v Rovinju »izkoristili priložnost in prehiteli sosede« tako, da bi za svingerje uredili plažo v Sloveniji. »Pri nas se investicije odvijajo v desetletjih, oni pa pridno gradijo aquaparke, golfigrišča, avtoceste, kot kaže, pa bodo kmalu gospodarji morja tudi v našem lepem Piranskem zalivu. Glede na apatičnost občinske oblasti, na nesposobnost državne oblasti, na razprodajo hotelov Hrvatom in Srbom se nam zdi to super priložnost,« so še zapisali. Skupina bo v prihodnje predlagala ustanovitev medobčinskega odbora Izole in Pirana, ki naj bi plažo od konca pomola v Strunjanu do Mesečevega zaliva spremenil v najboljšo svingersko plažo v Evropi.