Slovenija

Vox populi: Vladi podpora zrasla, med strankami na vrhu SDS

STA
16. 8. 2015, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Podpora vladi Mira Cerarja je avgusta nekoliko zrasla, njeno delo kot uspešno ocenjuje 36,9 odstotka vprašanih, kaže anketa Vox populi, ki jo za TV Slovenija in Dnevnik opravlja agencija Ninamedia. Na vrhu strankarske lestvice ostaja SDS, med politiki pa je zaradi zapleta okoli arbitraže priljubljenost precej padla zunanjemu ministru Karlu Erjavcu.

Arhiv Svet24

Delo vlade kot uspešno ocenjuje nekoliko več anketiranih kot v predhodnem mesecu. Da vlada dela uspešno, jih je v tokratni anketi ocenilo 36,9 odstotka, julija pa 33,6 odstotka. Kot neuspešno delo vlade ocenjuje 58,2 odstotka vprašanih, mesec pred tem 60,5 odstotka.

Med sodelujočimi v anketi jih največ podpira SDS. Če bi bile volitve v DZ to nedeljo, bi jo volilo 15,6 odstotka (julija 14,2 odstotka). SMC na drugem mestu bi dobila 13,1 odstotka glasov (julija 11,3 odstotka).

Sledita SD z 8,9 odstotka in ZL z 8,8 odstotka. Stranki sta bili izenačeni že pretekli mesec, ko pa so obema namerili nekoliko višjo podporo (9,5 odstotka).

Nekaj podpore sta izgubila tudi stranka DeSUS, ki bi ga tokrat volilo 5,2 odstotka vprašanih, in NSi, ki so ji tokrat izmerili 4,2-odstotno podporo. ZaAB bi dobila manj kot odstotek in bi jo prehiteli SLS in SNS.

Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorilo 21,2 odstotka vprašanih, 18,5 odstotka pa jih je na volitve ne bi šlo.

Iz merjenja priljubljenosti slovenski politikov se prvič po juliju 2010 poslavlja zunanji minister Karl Erjavec. Izgubil je namreč 12 mest in se znašel na samem dnu razpredelnice ter skupaj s poslancem SDS Vinkom Gorenakom zapušča družbo najbolj priljubljenih politikov.

Sicer je bilo v avgustovskem merjenju 15 politikov ocenjenih boljše in le štirje slabše kot minuli mesec. Na prvih šestih mestih ni sprememb, vodilni ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki mu sledita evropska poslanka Tanja Fajon in evropska komisarka Violeta Bulc.

Četrto mesto ohranja premier Miro Cerar, peto prvak SD Dejan Židan. Šesti je finančni minister Dušan Mramor, sedmi pa predsednik DZ Milan Brglez, ki je največ pridobil pri povprečni oceni. Za štiri mesta se je povzpela tudi ministrica za delo Anja Kopač Mrak in je pred deveto uvrščeno predsednico NSi Ljudmilo Novak, ki je s slabšo oceno izgubila dve mesti. Sledi vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec.

Zgornji del razpredelnice zaključuje evropski poslanec Lojze Peterle, ki je padel za tri mesta. V spodnjem delu razpredelnice pa ni večjih premikov - poslanca Matej Tonin (NSi) in Violeta Tomić (ZL) sta zamenjala mesti in sta pred štirinajstim evropskim poslancem Igorjem Šoltesem, ki je pridobil tri mesta. Petnajsti pa je ljubljanski župan Zoran Janković.

Anketiranci so odgovarjali tudi na vprašanja o sporu glede arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško. 92,3 odstotka vprašanih meni, da mora Slovenija z arbitražo nadaljevati, 4,9 odstotka meni da ne, 2,8 odstotka pa je neodločenih.

Da bi morala vlada imenovati novega slovenskega arbitra, je prepričanih 57,6 odstotka vprašanih, da bi morala imenovati tujega strokovnjaka, jih meni 7,2 odstotka. 31,8 odstotka sodelujočih v anketi se strinja, da naj o novem slovenskem arbitru odloči arbitražno sodišče, 3,4 odstotka pa jih je odgovorilo z ne vem.

Največ vprašanih, 37,9 odstotka, meni, da zaradi zapletov z arbitražo ni treba prevzeti odgovornosti nikomur. 34,6 jih meni, da bi moral odstopiti zunanji minister Karl Erjavec, 1,4 odstotka pa jih meni, da bi moral odstopiti premier Miro Cerar. Da bi morala odstopiti oba, je prepričanih 14,6 odstotka, 10,9 odstotka vprašanih pa ne ve, kdo bi moral prevzeti odgovornost.

Telefonsko anketo je za časnik Dnevnik in TV Slovenija opravila agencija Ninamedia med 11. in 13. avgustom, v njej pa je sodelovalo 700 oseb.