Slovenija

Bolnišnica je pod pritiskom

Polona Krušec
13. 8. 2015, 20.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Gradnja urgentnega centra pri bolnišnici v Šempetru pri Gorici dobro napreduje. Četudi je sprva kazalo, da bo šlo na tesno, očitno ne bo težav in bo center zgrajen pravočasno.

Prima d.o.o.

STA

Zakaj je bitka s časom tako trda in pomembna? Ker bo evropski mošnjiček, ki predstavlja glavno finančno injekcijo za gradnjo kompleksa, razvezan le, če bo delo opravljeno pravočasno, sicer ne. Še en zajec tiči v tem grmu. Priliv denarja iz Bruslja lahko pričakujejo le, če se bo do roka zaključila gradnja vseh štirinajstih urgentnih centrov po državi.

Viden napredek

Še pred nekaj meseci je za zaščitnimi ograjami gradbišča videz razkrival bolj malo, danes za njimi že stoji rdeče pročelje. Povzemimo številke; sedem milijonov stane celotna naložba. Evropskega denarja bo za 3,7 milijona evrov, ministrstvo za zdravje bo prispevalo 700 tisoč, medtem ko bo levji delež primaknila bolnišnica sama, to bo tudi njihova zadolžitev – dobra dva milijona evrov.

Nov kader

Vršilka dolžnosti direktorja bolnišnice Nataša Fikfak pojasnjuje, da morajo do konca oktobra zaključiti gradbena dela, do konca leta pa bodo že sprejeli prve paciente: »Zelo smo veseli nove pridobitve, ki bo znatno izboljšala razmere dela za zdravnike in omogočila lažjo obravnavo bolnikov z različnimi stanji, od zlomov do infarktov.« Zaradi širitve bodo že letos zaposlovali dodaten negovalni kader, novega urgentnega zdravnika, še več osebja pa prihodnje leto.

V prvem nadstropju bo celoten urgentni blok, pod njim pa še nadstropje, kamor bodo preselili kuhinjo in menzo. »Minule dni sem ponovno opravila obhod po celotnem kompleksu in videla izjemen napredek. Z zadovoljstvom sem opazovala, kako center dobiva podobo,« se veseli Fikfakova.