Slovenija

Mesec: Slovenija bo verjetno izbiro arbitra prepustila sodišču

STA/J.P.
13. 8. 2015, 10.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Na današnji seji vlade bo verjetno padla odločitev, da se bo Slovenija za odločitev o slovenskem članu arbitražnega sodišča pooblastila predsednika tega sodišča, je po sestanku predstavnikov strank pri premierju Miru Cerarju povedal vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec. Predstavniki drugih strank so bili v izjavah bolj zadržani.

sta

Kot je za medije še povedal Mesec, na današnjem sestanku "v bistvu niso izvedeli nič novega", da pa jim je premier nakazal to možnost.

Sestanku pri Cerarju sledi seja parlamentarnega odbora za zunanjo politiko, ki bo ocenil trenutno stanje in se seznanil z nadaljnjimi aktivnostmi v zvezi z arbitražnim sporazumom. Ob 11. uri pa bo seja vlade, na kateri naj bi padla končna odločitev Slovenije glede imenovanja novega arbitra.

Vlada je sicer te dni preučevala tri možnosti, in sicer, da za novega - po odstopu dveh že tretjega - slovenskega arbitra poišče uglednega tujega pravnika, da na to mesto imenuje domačega strokovnjaka ali da imenovanje prepusti predsedniku arbitražnega sodišča.

Današnjega srečanja pri premierju so se poleg zunanjega ministra in predsednika DeSUS Karla Erjavca udeležili še dve predsednici parlamentarnih strank, in sicer Ljudmila Novak (NSi) in Alenka Bratušek (ZaAB), medtem ko predsednika SD in predsednika SDS, Dejana Židana in Janeza Janše ni. Stranko SD tako zastopata njen glavni tajnik Dejan Levanič in poslanec Matjaž Nemec, stranko SDS pa njena podpredsednika Alenka Jeraj in vodja poslanske skupine Jože Tanko. V imenu poslanske skupine ZL je na srečanju njen vodja Luka Mesec.