Slovenija

Podpisali pogodbo o prodaji Elana

STA/J.P.
30. 7. 2015, 19.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Lastniki družbe Elan so danes v Ljubljani z Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises Limited podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža Elana, je Slovenski državni holding (SDH), največji lastnik Elana, objavil na spletni strani Ljubljanske borze.

Facebook

Poleg SDH, ki je lastnik Elana postal po pripojitvi Posebne družbe za podjetniško svetovanje (PDP) in ima v lasti 49,03-odstotni delež, so pogodbo podpisali tudi Triglav naložbe (25,05 odstotka), DSU (17,34 odstotka) in Modra zavarovalnica (8,58 odstotka).

Predmet pogodbe so tako vsi poslovni deleži, ki predstavljajo 100 odstotkov osnovnega kapitala Elana, deleži pa so se na kupca prenesli takoj s podpisom te pogodbe, so zapisali v SDH.

Predsednik uprave SDH Matej Pirc je v izjavi novinarjem povedal, da si je SDH pri prodaji naložbe v Elanu prizadeval rešiti situacijo, ki je nastala z odločbo Evropske komisije glede državne pomoči v letu 2008 oziroma glede vrnitve državne pomoči.

"S tem je posledično omogočen nadaljnji obstoj družbe in ohranitev čim večjega števila delovnih mest," je dejal Pirc.

V SDH drugih informacij o poslu ne razkrivajo. Neuradno naj bi kupci zagotovili 12 milijonov evrov, kolikor mora družba vrniti nedovoljene državne pomoči.

Prav tako ni znano, kakšna deleža sta pridobila kupca. Po neuradnih informacijah naj bi Wiltan Enterprises, ki je v lasti ruskega sklada VR Capital, pridobil 95-odstotni lastniški delež.

Nadzorni svet SDH je v sredo dal pogojno soglasje k prodaji. Med pogoji je bilo, da kupca sprejmeta določene nefinančne zaveze, ki se nanašajo na spoštovanje delovne zakonodaje, veljavnih kolektivnih pogodb in ohranitev slovenskega jezika kot jezika komuniciranja z zaposlenimi.

Zaveze se nanašajo tudi na prizadevanje za ohranitev sedeža družbe v Sloveniji, za prestrukturiranje družbe z namenom zagotoviti njeno nadaljnje preživetje, izboljšanje njene učinkovitosti in nadaljnjega razvoja ter ohranjanje socialnega dialoga z zaposlenimi v skladu z delovno zakonodajo v Sloveniji.

Zaposleni v Elanu upajo, da bo novi lastnik ohranil proizvodnjo v Begunjah 

Zaposleni v begunjskem Elanu so zadovoljni, da se je prodajni postopek vendarle končal. Predsednik Elanovega sindikata Dušan Ferjan upa, da bo novi lastnik ohranil proizvodnjo v Begunjah, v Elanu videl potencial in zagotovil normalno financiranje proizvodnje. 

Ferjan, ki je novico o podpisu pogodbe izvedel na dopustu, je za STA poudaril, da ga veseli, da se prodajni postopek vendarle končuje. Sam sicer danes podpisane pogodbe ni videl, zato še ne more komentirati, ali je za podjetje in zaposlene dobra. 

"Upam, da so korektni in da bodo tisto, kar so nam obljubljali, izpolnili," je izpostavil Ferjan in dodal, da je v tem primeru to tisto, kar so v Elanu dolgo čakali. "To moramo izpeljati, brez tega v Elanu ne bi šlo," je komentiral prodajo. 

Za delavce je najpomembnejše, da novi lastnik ohrani proizvodnjo na lokaciji v Begunjah in da vidi potencial v Elanu, ki zaposluje okoli 570 ljudi, od katerih jih približno sto prihaja iz agencij.

Glede na pogojno soglasje, ki ga je k prodaji dal nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga, naj bi kupca Elana - Merrill Lynch International in Wiltan Enterprises Limited - sprejela določene nefinančne zaveze, ki se med drugim nanašajo na spoštovanje delovne zakonodaje in veljavnih kolektivnih pogodb.

Zaveze naj bi se nanašale tudi na prizadevanje za ohranitev sedeža družbe v Sloveniji, za prestrukturiranje družbe z namenom zagotoviti njeno nadaljnje preživetje, izboljšanje njene učinkovitosti in nadaljnjega razvoja ter ohranjanje socialnega dialoga z zaposlenimi v skladu z delovno zakonodajo v Sloveniji.

Kot je v preteklosti že večkrat poudaril Ferjan, mora imeti Elan stabilnega lastnika, ki bo zagotovil normalno financiranje proizvodnje. Ta sicer sedaj teče nemoteno. Podjetje pa ima še posebej na smučarskem programu dovolj naročil in dela.

Prepričan je, da bo Elan za novega lastnika odlična naložba, saj bo zlahka dosegel vsaj desetodstotni donos. Zaposleni sicer obžalujejo, da bo Elan ponovno v lasti tujcev, vendar, kot ugotavljajo, v danih razmerah ni bilo druge možnosti.

Ferjan je zadovoljen, da se dolgotrajni prodajni postopek, ki se vleče vse od leta 2011, vendarle končuje. Zaradi lastninjenja in s tem povezanimi nejasnostmi ter ugibanji o možnostih stečaja so imeli v družbi že dlje časa težave s kupci, dobavitelji in bankami.