Slovenija

Psi na Štajerskem v veliki nevarnosti

Gabrijel Toplak
25. 7. 2015, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Lastnica še danes ne ve, kaj natančno se je dogajalo z njenim psom, da ga je našla 5 ali 6 kilometrov stran od Budine, kjer živi. Prepričana pa je, da se sam ni odpravil na potep.

Thinkstock

Potem ko smo v zadnjih dneh pogosto priča najrazličnejšim obvestilom, da brezbrižni vozniki v avtomobilu in na soncu »pozabljajo« hišne ljubljenčke, se je v zadnjih dneh na socialnem omrežju Facebook pojavilo tudi več opozoril, s katerimi lastnike psov z območja Maribora in Ptuja pozivajo k boljšemu varovanju svojih kosmatincev.

BELI KARAVAN Z MADŽARSKIMI TABLICAMI

»Na delu so tatovi psov. Brez zadržkov so se zapeljali na dvorišče in ukradli psa. Kuža je bil na srečo v večernih urah najden … ali so ga odvrgli (zaradi problematične kože se zdravi) ali pa jim je pobegnil. Kuža je v šoku. Vidno je pretresen. Nihče ne ve, kaj je doživel, kaj je videl. PROSIMO, PAZITE NA SVOJE PSE! Te pošasti so vedno bolj drzne in si vedno več upajo. OPOZORITE LJUDI NA TE BARABE!« so zapisali v Društvu Animal Angels Slovenija. Nekdo drug je še dodal: »Beli karavan madžarskih registrskih tablic izpred hiš in blokov krade pse. Prosim, pazite na svoje ljubljenčke.«

SLEDI PNEVMATIK

Da se je slednje res zgodilo, je za Svet24 potrdila Kaja (njeno pravo ime hranimo v uredništvu, op. p.), ki je pred dnevi prejela mamin klic. »Sprva mi ni bilo nič jasno. Mama je panično jokala in mi rekla, da je nekdo ukradel psa. Našega Dida. Kako, ko pa je bil zaprt v boksu in ni bilo nikjer skopane kakšne luknje, da bi lahko pobegnil?Običajno zaklenjena vrata na boksu pa so bila odklenjena. Ker sem slišala govorice o izginulih psih, me je pograbila še večja panika. Odpeljala sem se domov in na poti, ki vodi do boksa, opazila sveže sledi pnevmatik. Z mamo sva začeli iskali Dida, a ga ni bilo nikjer. Poklicala sem na policijo in vprašala, ali se je v zadnjem času povečalo število izginulih psov, in jim povedala, da je naš pes izginil, a mi je policist rekel, da ga, še preden prijavimo izginotje, poskusimo poiskati. Da ga pogrešamo, sem objavila na facebooku, sporočila sem na tukajšnji radio, obvestila pa sem tudi članico Animal Angels,« pripoveduje Kaja.

SAM NI ŠEL NA POTEP

Dodala je, da je pozneje nekdo poklical na radio, saj je opisanega kosmatinca opazil približno 5 ali 6 kilometrov stran od Budine, kjer živi. Tja sta se odpeljali s sestro in veseli spoznali, da je kuža res njihov. »Še danes ne vemo, kaj se je dejansko zgodilo. Lahko, da je bil odvržen v gozdu, morda jim je pobegnil. Prepričana pa sem, da se sam ni odpravil na potep. Pes je res star devet let, a je izredno 'cartljiv' in zaupljiv. Rad gre na sprehod, vendar ne tako daleč. Tudi če bi mu uspelo pobegniti iz boksa, bi zagotovo počakal na stopnicah pred vhodnimi vrati,« razlaga Kaja in zaključuje, da prvi sosed ni slišal ničesar, ji je pa bližnja soseda dejala, da je ponoči vendarle slišala nekakšno »galamo«, vendar se njen mož ni odločil, da bi pogledal, kaj se dogaja.

Zadevo smo preverili tudi na Policijski upravi Maribor. Tiskovni predstavnik Miran Šadl je dejal, da policisti niso prejeli nobene prijave, ali se je to res zgodilo, a so na terenu na več mestih prišli do takšnih informacij.