Slovenija

Rezultati splošne mature najuspešnejši doslej

STA/J.P.
13. 7. 2015, 11.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Splošno maturo je v spomladanskem roku uspešno opravilo 89,7 odstotka kandidatov, kar je najvišji delež od začetka izvajanja mature, na poklicni maturi pa je bilo uspešnih 89,9 odstotka. Zlatih maturantov na splošni maturi je letos 320, 16 pa jih je doseglo vse točke.

STA

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je na današnji novinarski konferenci čestitala vsem, ki so maturo uspešno opravili, ter dodala, da je ta uspeh posledica velikega dela tako učiteljev kot zunanjih ocenjevalcev in državnih izpitnih komisij.

Tisti kandidati, ki splošne mature v spomladanskem roku niso opravili ali pa jo nameravajo prvič opravljati v jesenskem roku, se morajo na jesenski rok prijaviti najpozneje do torka.

Splošno maturo je v spomladanskem izpitnem roku opravljalo 7030 kandidatov (lani jih je bilo nekoliko več), poklicno maturo pa 8086, kar je primerljivo z lanskim letom. Letos je delež kandidatov z uspešno opravljeno splošno maturo najvišji od začetka izvajanja mature, saj znaša 89,7 odstotka, kar je po besedah ministrice eden od pokazateljev, da so se maturanti dobro in uspešno pripravili.

Zlatih maturantov, torej tistih, ki so dosegli 30 do 34 točk, je bilo letos 320 (lani 284), vseh 34 točk pa jih je doseglo 16 (lani 20). Makovec Brenčičeva je posebej izpostavila tudi rezultate mednarodne mature, saj sta dva dijaka II. gimnazije Maribor dosegla vse točke.

Pri poklicni maturi je delež uspešno opravljene mature primerljiv s preteklimi, in sicer znaša 89,9 odstotka. Za ministrico je pri tem spodbuden podatke, da pri poklicni maturi število maturantov ostaja približno enako, kar pomeni, da kljub upadu generacij strokovno šolstvo vendarle pridobiva na pomenu.

Kandidati, ki so opravljali splošno maturo, so se z rezultati seznanili danes, na šolah pa jim bodo danes slavnostno podelili spričevala. Razglasitev rezultatov poklicne mature je bila že 6. julija.