Slovenija

Čigava lutka je v resnici bombaš upokojene tožilke?

Robert Marin
23. 6. 2015, 11.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Tožilstvo je prepričano, da Matevž Zajc, bombaš upokojene tožilke Jožice Boljte Brus, naročnika napada ne izda iz strahu. Sodbo v imenu ljudstva bo 27-letni strojni tehnik predvidoma slišal v petek, tožilstvo pa zanj predlaga enotno kazen 10 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti.

arhiv Svet24

Tožilka Karmen Erčulj je v končni besedi za obdolženega Matevža Zajca, ki je 15. septembra lani bombardiral hišo upokojene tožilke Jožice Boljte Brus v ljubljanskih Mostah, predlagala 7 let zapora za poskus uboja, 3 leta za povzročitev splošne nevarnosti, 3 mesece pa za promet z orožjem oziroma enotno kazen 10 let zapora in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

»Če bi želel oškodovanko zgolj prestrašiti, bombe ne bi vrgel tja, kjer je oškodovanka po ritualu kadila. To, da je imel pripravljeni dve ročni bombi, pa tožilstvo še dodatno utrjuje v prepričanju, da je imel direktni naklep, da oškodovanko ubije.« Tožilka Karmen Erčulj

Direkten naklep, da ubije oškodovanko

Tožilka Erčuljeva je 27-letnemu strojnemu tehniku v dobro štela ne prav rožnato otroštvo in opravičilo oškodovanki in njenim sosedom, kot oteževalne okoliščine pa je navedla dve pretekli pravnomočni obsodbi za kazniva dejanja z elementi nasilja in dejstvo, da je le tri dni pred incidentom prišel iz zapora. »Če bi želel oškodovanko zgolj prestrašiti, bombe ne bi vrgel tja, kjer je po ritualu kadila. To, da je imel pripravljeni dve ročni bombi, pa tožilstvo še dodatno utrjuje v prepričanju, da je imel direktni naklep, da oškodovanko ubije,« je med drugim dejala tožilka Erčuljeva.

Obramba pa na drugi strani do končnih besed, čeprav so bile prav tako predvidene za včeraj, ni prišla, saj je Zajčeva zagovornica, odvetnica Irena Ferme, tik pred koncem sojenja navrgla kup novih dokaznih predlogov, po kozmetični spremembi obtožnice pa je zahtevala še nekaj dodatnih dni za pripravo obrambe in preložitev glavne obravnave. Ljubljanska okrožna sodnica Deana Fekonja predlogom odvetnice Fermetove, ki jim je nasprotovalo tudi tožilstvo, ni sledila, ji je pa, glede na težo očitkov, ki letijo na njenega klienta, dala čas do petka, da kvalitetno pripravi končno besedo, po njej pa bo Zajc predvidoma slišal še sodbo.

Naročnik napada ostaja neznan

Zajc se je sicer med postopkom branil, da je deloval po nareku nekega Mileta z viškega bolšjaka. Pojasnil je, da je več ročnih bomb našel doma, ko je brskal po rečeh pokojnega očeta, nato pa se je na bolšjaku zmenil, da jih proda Miletu. A ta ga je pregovoril, naj v zameno za službo na ljubljanskih Žalah vrže kakšno na vrt pred neko hišo. 15. septembra lani okoli 22.30 je res počilo na dvorišču hiše upokojene tožilke Jožice Boljte Brus v ljubljanskih Mostah, eksplozija pa je na srečo povzročila le za okrog 5000 evrov gmotne škode. Kot je bilo slišati na obravnavi, je družina Boljte Brus dobila večino zneska nazaj s poravnavo z zavarovalnico, tako da jim je Zajc dolžan le še okrog 300 evrov.

STA

Upokojena tožilka Jožica Boljte Brus opravičila oškodovanca ne sprejema.

»Meni povsem neznano žensko sem hotel le prestrašiti/Skrbno sem preveril, da ni bilo nikogar v bližini/Dobro se spomnim, da je bila v hiši oškodovanke takrat tema/Če bi kdo res želel ubiti tožilko, zagotovo ne bi najel takšnega amaterja, kot sem jaz/Mile mi je dejal, da se mi ni treba nič bati, da gre za otroške bombe,« je senatu marca pojasnjeval Zajc. Tudi včeraj je svoj zagovor po kratkem posvetu z zagovornico Fermetovo dopolnil z naslednjim stavkom: »Ko sem odvrgel bombo čez ograjo, ni bila prižgana nobena luč. Nikogar nisem imel namena ogroziti, poškodovati, kaj šele ubiti ...«

Oškodovanka zavrača opravičilo

Kot rečeno, Tožilka Erčuljeva tem navedbam ne verjame, dvomi pa tudi, da mu je napad naročil Mile. »Po mojem mnenju je šlo za širšo sporočilno vrednost, uperjeno zoper tožilstvo kot državni organ, ki preganja kriminal,« je dejala tožilka Erčuljeva, prepričana, da pravega naročnika obdolženi ne izda zaradi strahu. Da je Zajc deloval po naročilu nekega bolj resnega lika od Mileta, pa je prepričana tudi oškodovanka Boljte Brusova, ki je opravičilo obdolženca zavrnila, ker se ji ne zdi iskreno. »Pa sem v preteklosti sprejela že opravičilo povzročitelja prometne nesreče, v kateri je umrl moj oče,« je izjavila legendarna tožilka.