Slovenija

Hiša hospic prazna, za zbiranje sredstev večjo akcijo načrtujejo jeseni

sta/mv
4. 6. 2015, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Hiši hospic trenutno nimajo v oskrbi nobenega bolnika. Nimajo namreč finančnih sredstev, s katerimi bi lahko prebrodili obdobje do januarja, ko predvidevajo, da bodo lahko že delali v okviru novega razpisa, ki ga pripravljajo na ministrstvu za delo. Zato razmišljajo tudi o večji akciji zbiranja sredstev v oktobru.

Foto Tomek

Bolnike bodo lahko sprejeli takoj, ko bodo imeli dovolj sredstev za zagotavljanje celostne hospic oskrbe vsaj do decembra, je na današnji novinarski konferenci pojasnila predsednica Slovenskega društva hospic Renata Roban. Oktobra nameravajo po besedah Mance Košir, dolgoletne prostovoljke hospica, pripraviti veliko dražbo slik. Nekatere so že prejeli kot donacijo. Razmišljajo pa tudi o mednarodni slikarski koloniji, ki bi jo gostili v hiši, nato pa pripravili veliko dražbo, da bi pridobili nekaj sredstev. V vmesnem času pa bodo poskušali odstraniti tudi plesen, ki se je zaradi vlage pojavila na več koncih v hiši. Javni razpis v okviru nacionalnega programa socialnega varstva, na katerega se bodo lahko prijavili tudi v hospicu, bo po besedah Tomaža Čebulja z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti verjetno objavljen v roku štirih mesecev, s pripravo dokumentov pa so že začeli. V roku tedna, desetih dni se bodo po zagotovilih Irene Kirar Fazarinc z ministrstva za zdravje začeli tudi pogovori glede financiranja zdravstvenega dela, kjer sredstva zagotavlja Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Odprlo se bo obstoječe standarde, da bi te vsebine ovrednotili, je pojasnila. Robanova je v zvezi s tem poudarila, da niso "elitni", ampak želijo s hospic oskrbo ljudem zagotavljati tisto, kar potrebujejo, da se lahko dostojanstveno poslovijo od življenja. Zato bodo vedno delali hospic oskrbo, ne glede na sredstva z razpisa. Razliko pa si bodo prizadevali dobiti z donacijskimi sredstvi.

Tako strokovni sodelavci, kot prostovoljci

Slovensko društvo hospic, ki je del svetovnega gibanja, sestavljajo tako strokovni delavci, kot prostovoljci. Prek njih pa deluje v vseh slovenskih regijah. Hiša je namreč le eden od programov društva, ki praznuje 20-letnico svojega obstoja. V času, ko zaradi pomanjkanja finančnih sredstev bolnikov ne morejo sprejemati v Hišo hospic, bodo po besedah Robanove še okrepili svoj program spremljanja umirajočih in njihovih svojcev na domu. Kot dobrodošlo pa ocenjujejo tudi današnjo napoved podžupana Trzina Rada Gladka, da bo njihova občina poskusila s pobudo znotraj skupnosti občin, da bi tudi te pomagale hospicu. Brez sodelovanja in povezovanja vseh, so poudarjali na novinarski konferenci, pri delu hospica ne gre.