Slovenija

ZL v vzponu zaradi nesposobnosti SD

Luka Tetičkovič
4. 6. 2015, 16.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Po reševanju bank bodo končno začeli reševati ljudi. Parlamentarna levica ni enotna, koalicijski Socialni demokrati se krvavo potijo pri blokiranju konstruktivno opozicijske Združene levice. Minili so časi, ko je srce po definiciji bilo na levi kot rdeči monopol SD.

Arhiv Svet24

Vlada pripravlja ukrepe za pomoč socialno najšibkejšim državljanom, ki vključujejo odpis dolgov, ukrepe pri deložacijah in ureditev problematike zaračunavanja stroškov. Cilj ukrepov je zagotoviti pogoje za hitro ukrepanje in takojšnjo pomoč tistim družinam in posameznikom, ki jo nujno potrebujejo, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

Socialni demokrati morajo vladati tako, da posnemajo in izboljšujejo predloge Združene levice.

Po predlogu bi odpisali terjatve, ki jih imajo do dolžnikov (posameznikov in družin) njihovi stanodajalci, lokalna samouprava, komunalna podjetja in dobavitelji energentov, banke ter država. Gre za terjatve, ki jim je rok plačila potekel najpozneje 31. decembra 2014 in so z vidika upnika praktično neizterljive.

»V pripravi in usklajevanju je dogovor, ki ga bomo sklenili skupaj z različnimi upniki in v katerem bodo jasno in natančno opredeljeni namen odpisa, postopek, višina odpisanih sredstev ter roki in upravičenci za uveljavljanje odpisa dolgov,« o tem ukrepu piše v sporočilu vlade.

Bitka na levici

Pristojna ministrica Anja Kopač Mrak kot odgovor na pritiske opozicijske Združene levice, ki je glede tega v postopek že vložila svoj predlog zakona o odpisu dolgov, pripravlja lasten zakonski okvir. Ta bo sicer podoben temu ZL, a bo bolj dogovoren. Predlog ZL je bil sicer soglasno sprejet v državnem svetu, a so ga na odboru DZ za finance in monetarno politiko ocenili kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. »Enostavno so vložili sklep, da zakon nima 'vseh potrebnih sestavin', čeprav so ga potrdile pravne službe in predsednik DZ, in ga s tem proceduralnim trikom umaknili iz obravnave,« je bil oster Luka Mesec (ZL).

Vojna na levici za zastopstvo tistih, ki brez lastnega kapitala na trgu lahko prodajajo samo delovno silo, je očitna. Spomnimo. Na volilnem kongresu na začetku leta so Socialni demokrati priznali, da gre vzpon ZL pripisati le lastni nesposobnosti. »Sami smo naredili ZL, sami smo ji trasirali pot v parlament. Veliko težje bomo tej demagogiji in populizmu trasirali pot ven iz parlamenta,« je vzklikal podpredsednik SD Bojan Kontič. SD gre kljub temu priznati, da obljublja konkurenčnejši predlog, saj ta predvideva tudi aktivacijo nezasedenih stanovanj in vzpostavitev posebnega mehanizma, iz katerega se zagotavlja podpora in pomoč osebam, ki so bile deložirane in so začasno nastanjene v stanovanjskih objektih v lasti Republike Slovenije.