Slovenija

Twitter s prehitro objavo poslovnih rezultatov razočaral analitike

STA/M.J.
29. 4. 2015, 08.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Družabni medij Twitter je s poslovnimi rezultati zadnjega četrtletja razočaral analitike, čeprav so prihodki narasli za kar 74 odstotkov, brez enkratnih stroškov pa je bilo tudi nekaj dobička. Delnice Twitterja so se pocenile potem, ko so bili rezultati objavljeni prehitro.

STA

Twitter bi moral o poslovnih rezultatih v prvem četrtletju letošnjega leta poročati po koncu rednega dela borznega trgovanja, a pa je newyorška agencija za finančne novice Selerity rezultate objavila uro pred zaprtjem borz. V zmešnjavi, ki je nastala, so se delnice Twitterja pocenile za 18 odstotkov na 42,27 dolarja.

V prvem četrtletju letošnjega leta je imel Twitter 436 milijonov dolarjev prihodkov, kar je 74 odstotkov več kot v prvem četrtletju lani, vendar so analitiki ostali nepotešeni, saj so pričakovali 538 milijonov dolarjev prihodkov.

Nižji prihodki od pričakovanih so spet povečali pritisk na glavnega izvršnega direktorja Dicka Costola s pozivi k odstopu zaradi počasne rasti novih uporabnikov in oglaševalskih prihodkov.

Twitterju sicer ne gre tako slabo, saj je število novih naročnikov oziroma uporabnikov sporočilnega servisa od prvega četrtletja lani povečal za 18 odstotkov na 302 milijona.

Brez kompenzacij v delnicah in drugih enkratnih stroškov je Twitter celo ustvaril nekaj dobička, ob upoštevanju vsega pa je spet posloval z izgubo, s katero se praktično ubada vse od jeseni 2013, ko so se njegove delnice prvič uvrstile na borzo.

Čista izguba je v prvem četrtletju letos znašala 162 milijonov dolarjev oziroma 25 centov na delnico. V prvem četrtletju lani je bila izguba nižja, znašala je 132,4 milijona.

Twitter, ki se je pred kratkim povezal z Googlom za sodelovanje pri oglasih, za tekoče drugo četrtletje napoveduje med 470 do 485 milijonov dolarjev prihodkov, v celotnem letu 2015 pa med 2,17 do 2,27 milijarde dolarjev. Oboje je pod pričakovanji analitikov in pod prejšnjimi napovedmi podjetja.