Slovenija

Nove ženske moči

Simon Rosc
29. 4. 2015, 07.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kot vse kaže, bo ministrska ekipa Mira Cerarja kmalu vendarle spet popolna. V vladno ekipo bodo vstopile sveže ženske moči. Ministrici – ena za obrambo, druga za izobraževanje – bi lahko funkciji nastopili 13. maja. Pritiski pa se že stopnjujejo, veliko bolj na udaru je nova SD-jeva ministrica Andreja Katič.

sta

Vlado Mira Cerarja že ves čas njenega obstoja mučijo kadrovske težave. V sedmih mesecih, odkar vodijo državo, smo videli že skoraj vso bedo, kar je slovenski politični prostor premore. Vse bolj postaja jasno, da tudi novi politični obrazi niso nič kaj drugačni od tistih starih, ki so se jim goljufije in korupcija že pošteno zažrle v pore. Stara navada je pač železna srajca – očitno tudi pri mlajših rodovih.

sta

Beda Cerarjevih ministrov
Najprej se je treslo na gospodarskem ministrstvu. Ervin Pfeifer je bil med Cerarjevimi kandidati za ministra, a stolčka na Kotnikovi v Ljubljani ni videl od blizu. To mesto je nato zasedel Jožef Petrovič. A tudi on ni zdržal dolgo. Odnesla so ga domnevna kartelna dogovarjanja pri prodaji pisarniškega materiala državnim organom.

Posel je takrat za DZS podpisal prav Petrovič, ki je ob odstopu dejal, da odstopa ne podaja zato, ker bi menil, da je v svojem preteklem delovanju posloval nezakonito ali neetično, ampak zato, da bo lahko v miru dokazal, da ni storil dejanj, ki so mu jih očitali v medijih. Zamenjava zanj je bil Gojko Koprivec, a je ta še pred zaslišanjem zaradi nenadnih zdravstvenih težav odstopil od kandidature. In šele nato smo po tednih čakanja in ugotavljanja, kdo bi lahko bil primeren, dobili sedanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška, ki pa tudi ni ostal nedotaknjen.

STA


Nekaj slabih točk si je nabral z neznanjem angleškega jezika. A to bomo pač morali pogoltniti. Stanje v slovenski politiki se je pokazalo tudi v primeru ministric za izobraževanje. Prva na tem mestu, Stanka Setnikar Cankar, morala spakirati zaradi previsokih honorarjev, ki jih je zaslužila poleg svoje redne zaposlitve, kot dekanja fakultete za upravo. Kmalu zatem je v leopardjem vzorcu v čevlje Cankarjeve stopila Klavdija Markež, a je prav tako po leopardje – izjemno hitro – mesto ministrice zaradi plagiata diplome tudi zapustila.

Na udaru pa je bilo tudi obrambno ministrstvo, kjer se je odvijala melodrama med Cerarjem in Jankom Vebrom zaradi Vebrovega naročila analize tveganj prodaje državnega Telekoma, s čimer je presegel pooblastila.

SD pohitela, SMC cincala
Cerar si je spet vzel veliko časa za tehten premislek, kot sam rad reče, da je izbral novo izobraževalno ministrico. Upamo lahko le, da bo tokratni premislek prinesel veliko boljše rezultate, kot so jih njegovi predhodni, ko razen zapravljenega časa drugega učinka od njegovega modrovanja državljani nismo imeli. Včeraj je tako vendarle predstavil svojo novo kandidatko, ki je že skoraj dežurna kandidatka za vse pomembnejše funkcije v državi, a doslej še ni klonila nobeni politični opciji.

STA

Zdaj je torej tudi uradno, kar se je sicer že dolgo šepetalo, da bo izobraževanje v državi vodila Maja Makovec Brenčič. So pa nekoliko bolj pohiteli pri Socialnih demokratih, kjer so že pretekli teden sporočili, da bo obrambni resor po Vebru prevzela Andreja Katič.

Maja Makovec Brenčič
Je redna profesorica na področju mednarodnega poslovanja. Na ekonomski fakulteti v Ljubljani in univerzah v tujini predava predmete mednarodno poslovanje, mednarodno trženje, strateško trženje, medorganizacijsko trženje, trženje v športu in trženje v zdravstvenem varstvu.

sta

Od leta 2008 do februarja 2014 je bila predsednica Društva za marketing Slovenije in do konca leta 2013 podpredsednica Oglaševalskega razsodišča pri Slovenski oglaševalski zbornici. Deluje tudi kot predsednica ali članica programskega sveta Slovenske marketinške konference, članica marketinškega sveta OKS in predsednica komisije nagrade SPORTO.

Je tudi soustanoviteljica in predsednica Študentske poslovne konference, ki povezuje raziskovalno delo študentov s potrebami podjetij. Je članica vrste slovenskih in mednarodnih strokovnih ter znanstvenih združenj s področja mednarodnega poslovanja in trženja (EIBA, AMA) in od leta 2011 predstavnica izvršnega odbora največjega evropskega akademskega združenja za trženje (EMAC). V letu 2011 je tudi predsedovala kongresu EMAC, junija 2013 pa je bila imenovana za prihodnjo predsednico EMAC (2014/2015).

STA

A vendar politično ni povsem brez izkušenj. V devetdesetih letih je bila občinska svetnica iz vrst LDS v občini Borovnica. Pred leti jo je za premierko predlagala Spomenka Hribar, za vodenje gospodarskega ministrstva pa sta jo v preteklosti brez uspeha prosila tako Cerar kot Alenka Bratušek. Odzivi na Makovec Brenčičevo so izjemno pozitivni. Sodelavci jo opisujejo kot izjemno predano svojemu delu, kot osebo, ki prevzame odgovornost in se projektov tudi odgovorno loti.

Hkrati pa ni vzvišena in je izjemno komunikativna. Vse skupaj zveni že skoraj prelepo, da bi bilo res.

Prvi napadi na Katičevo
Nekateri mediji so opozorili na finančno revizijo Premogovnika Velenje, ki bi utegnila škoditi bodoči obrambni ministrici. Katičeva je bila namreč v preteklosti direktorica občinske uprave velenjske občine. Kaj točno naj bi pokazala ta posebna revizija, ki jo je lani naročil predsednik uprave Holdinga Slovenske elektrarne Blaž Košorok, ni znano, se bomo pa lahko prepričali, ali je res kaj na tem, 21. maja, ko bo revizija na dnevnem redu skupščine Premogovnika.

Se je pa ob tej očitno žgoči temi kmalu po objavi v medijih oglasil nekdanji predsednik uprave Premogovnika, Milan Medved, ki je zapisal, da naj bi revizorji dobili nalogo, da morajo vsekakor nekaj najti.

Kot vse kaže, bo dogajanje na političnem parketu to pomlad še naprej pestro, obračunavanja pa v ustaljenih tirnicah. In z gotovostjo lahko trdimo, da volkovi že čakajo ob ogradi na prvo možnost za nov napad.