Slovenija

Spremembe parkirnih površin v Ljubljani

STA
20. 4. 2015, 21.42
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ljubljanski mestni svetniki so na današnji seji potrdili predlagane spremembe glede javnih parkirnih površin. Nove občina načrtuje na Masarykovi in Povšetovi ulici. Potrdili so tudi zaključni račun proračuna Mestne občine Ljubljana (MOL) za leto 2014, ob čemer so opozicijski svetniki opozorili na nerealna načrtovanja občinskih financ.

STA

Zaradi pomanjkanja javnih parkirnih površin na območju centra Ljubljane, so svetniki odločali tudi o ureditvi parkirišča za osebna vozila na Masarykovi in Povšetovi ulici ter o širitvi parkirišča P+R Dolgi most in ureditvi novega parkirišča P+R Barje.

Za parkiranje na Masarykovi bo tako treba plačati 1,20 evra na uro, na Povšetovi pa bo parkiranje za dve uri stalo 0,60 evra, kolikor bo stala tudi vsaka nadaljnja ura parkiranja. Na obeh parkiriščih bo cena nočnega parkiranja 1,80 evra.

V okviru projekta P+R Barje pa bo občina v prvi fazi uredila komunalno urejenih 350 parkirnih prostorov od skupno 796. Zasadili bodo tudi drevesa in zagotovili prostor za parkiranje koles.

Pri projektu širitve parkirišča P+R Dolgi most pa načrtujejo ureditev in razširitev obstoječega parkirišča s 356 parkirnimi prostori za osebna vozila, avtodome in turistične avtobuse ter z avtobusnim postajališčem za mestni promet. Predvidena je tudi postaja Bicikelj, namestili pa bodo stojala za kolesa z nadstrešnico. Na obeh parkiriščih bo mogoče napajanje električnih vozil.

Občina je sicer uspešno kandidirala za evropska sredstva za projekt mreže P+R parkirišč. Evropska sredstva so predvidena v višini 2,7 milijona evrov, občinska sredstva za mrežo P+R pa v višini 2,9 milijona evrov.

Svetniki so z 31 glasovi za in tremi proti potrdili tudi zaključni račun proračuna MOL za leto 2014. Ob tem so se vrstile kritike opozicijskih svetnikov, saj so tretji rebalans lanskega proračuna svetniki potrdili decembra lani.

Z zadnjim rebalansom je sicer lanski proračun na prihodkovni strani predvidel 281,1 milijona evrov prihodkov, realiziranih pa je bilo 259,7 milijona evrov. Na drugi strani je bilo odhodkov predvidenih za 279,8 milijona evrov, realiziranih je bilo 258,3 milijona evrov.

Svetniki so med drugim potrdili še poročilo o uresničevanju stanovanjskega programa MOL ter letno poročilo Javnega stanovanjskega sklada MOL za lani.