Slovenija

Motoristi severne Primorske so darovali kri

Polona Krušec
20. 4. 2015, 21.19
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Najpomembnejšo tekočino življenja, kri, so pretekli konec tedna darovali številni člani motoklubov severne Primorske, pod pobudo O. K. Ridersov.

Damijan Simčič

Kot že njihovo ime nakaže, so člani skupine O. K. Riders, naravnani do pozitivnih stvari in k njim zagotovo spada tudi vključevanje v različne dobrodelne akcije. Tako so že osmo leto zapored darovali kri. K sodelovanju so pritegnili še dva motokluba – šempetrski klub Kavalir in tolminski klub Soča.

Damijan Simčič

Dobra udeležba

Skoraj 70 motoristov je tako pretekli konec tedna, z motorji seveda, obiskalo Šempeter in se priključilo ostalim krvodajalcem. Medtem ko so vozniki darovali kri in so njihovi lepotci na dveh kolesih počivali, so se okoli njih radovedno in občudujoče smukali mimoidoči.

Damijan Simčič

Franko Žbogar, vodja O. K. Ridersov, pove, da so veseli, če lahko pomagajo. Tako se že od začetka svojega delovanja priključujejo ali celo sami organizirajo dobrodelne akcije. Že precej let zbirajo prispevke za oddelek invalidne mladine v Stari Gorici, zagnali so tudi akcijo finančne pomoči za prizadete ob poplavah. Žbogar pove še, da so poleg humanitarnega delovanja njihove primarne dejavnosti vezane na motorizem in varno potovanje. Tako imajo čez leto kar nekaj zanimivih dogodkov, ki opozarjajo na pasti v prometu, vse v sklopu varnosti. »Radi bi tudi 'opravili' s stereotipi o motoristih in vseh ekstremih, ki nam jih nadene javnost.« Zavedajo se namreč svoje odgovornosti na cestah.

Dobrodelnost in varnost

Iz tega naslova bodo junija prisotni na zanimivem dogodku, imenovanem Moto točka, na katerem bodo sodelovali Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, policisti, zavarovalnice, Avto-moto zveza Slovenije, prodajalci opreme in drugi. Predvsem se bodo na moto točkah pogovarjali o nevarnih odsekih in varni vožnji. Kot pojasni Žbogar, imajo na severnem Primorskem dve dokaj nevarni relaciji. To sta regionalna cesta iz Nove Gorice prek Bovca na Vršič in iz Mosta na Soči prek Idrije do Logatca. »Gre za ovinkaste in konfiguracijsko, kar se terena tiče, zahtevne odseke.« Obrazloži, da lahko s hitrostjo izgubljaš občutek o premagovanju ravnin in ovinkov, saj je ta lahko pri večjih hitrostih varljiv.