Slovenija

Ena ponudba za večinski delež v Telekomu Slovenije

G.G.
13. 4. 2015, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenski državni holding (SDH) je do današnjega izteka roka prejel eno zavezujočo ponudbo za večinski delež v Telekomu Slovenije. V holdingu, ki vodi postopek prodaje, imena ponudnika ne razkrivajo, po neuradnih informacijah pa naj bi šlo za britanski investicijski sklad Cinven.

Reuters

"Danes se je iztekel rok za oddajo zavezujočih ponudb za nakup večinskega deleža družbe Telekom Slovenije. SDH je prejel eno zavezujočo ponudbo za nakup večinskega deleža družbe Telekom Slovenije," so sporočili iz SDH.

SDH v imenu Republike Slovenije, Kapitalske družbe, Pozavarovalnice Sava, Zavarovalnice Triglav in v svojem imenu vodi postopek prodaje 4.754.523 delnic, ki predstavljajo 72,75-odstoten delež osnovnega kapitala družbe Telekom Slovenije.

Po neuradnih informacijah v medijih naj bi ponudbo oddal britanski investicijski sklad Cinven, ki je pred časom tudi edini javno potrdil svoj interes za Telekom ter predstavil svoje načrte za razvoj največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja. Za drugega najresnejšega kandidata je veljal nemški telekomunikacijski velikan Deutsche Telekom.

Predsednik vlade Miro Cerar je ob izteku roka za oddajo zavezujočih ponudb izpostavil, da ni pomembna samo cena, čeprav ni zanemarljiva. Pomembno je tudi to, da so procesi transparentni in da se prepreči koruptivne prakse, je dodal. Obenem si želi, da bo tistega, ki bo izbran kot kupec, zanimal razvoj podjetja, kar pomeni zaposlitve ter uspešnost v gospodarskem in širšem okolju.

"So pa še drugi kriteriji, ki smo jih zapisali v strategijo upravljanja. Menim, da je to okvir, ki ga lahko upoštevajo že sedanji akterji v postopku," je še dejal premier ob robu današnjega zasedanja nacionalnega otroškega parlamenta. Pričakuje, da bo SDH znal oceniti, kateri so glavni kriteriji, ki morajo biti upoštevani.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Metod Dragonja je medtem dejal, da morajo cilji biti doseženi, "če ne bodo, ni realno, da se ti posli izpeljejo". Država ima po njegovih besedah svoja pričakovanja in ponudbe morajo biti znotraj tega. "Pričakovanja so visoka, to je vse, kar lahko rečem," je povedal.

Delnice Telekoma Slovenije so se v današnjem trgovanju na Ljubljanski borzi pocenile. Njihova cena je zdrsnila za 0,85 odstotka na 128 evrov za delnico.

Po ocenah vodje oddelka analiz pri Alti Saše Stanovnika bi cena Telekomove delnice v prodajnem postopku lahko dosegla okoli 150 evrov, predvsem na račun izboljšanja razmer na finančnih trgih. Kot je dejal, so v Alti pred dvema letoma ciljni razpon postavili na 5,5 do 6,5-kratnik EBITDA, kar je tedaj pomenilo 150 do 180 evrov na delnico.

V vmesnem času je sicer prišlo do nekaterih sprememb oziroma dezinvensticij znotraj skupine, problemov v prodajnem procesu, obenem pa je EBITDA upadla tudi zaradi cenovnih pritiskov. "Slednje bi torej impliciralo nižji cenovni razpon. Toda na drugi strani so se izboljšale razmere na trgu glede financiranja, pa tudi nekatere zadnje transakcije v panogi v Evropi so bile razmeroma radodarne," je poudaril.

V Alti zato še naprej pričakujejo cene okoli 150 evrov na delnico, pri tem pa morajo vlagatelji po njegovih besedah upoštevati tudi dividendo v višino 10 evrov na delnico. "Obenem so pomemben dejavnik visoke obstoječe tožbe proti Telekomu - torej kako se jih bo upoštevalo pri ceni transakcije. Ravno to je lahko razlog za precejšnje razlike v špekulacijah o ceni," je še dodal.

Odškodninskih tožb je po pobotanju s Simobilom še za 298,8 milijona evrov, za poplačilo katerih je Telekom Slovenije rezerviral 55,3 milijona evrov. V znesku ni vključena morebitna globa varuha konkurence, ki lahko znaša od pol do deset odstotkov letnih prihodkov družbe, ki jih je bilo lani za 765 milijonov evrov.

STA

Vseslovensko združenje malih delničarjev pa je ponovno opozorilo na konflikt interesov ob prodaji Telekoma Slovenije. Kot opozarjajo, je ameriška banka Citigroup svetovalec prodajalca, hkrati pa je tudi borzno-finančni posrednik Deutsche Telekoma, enega najresnejših interesentov in verjetnega končnega kupca Telekoma Slovenije.

Deutsche Telekom je lani po vsem svetu zaposloval 228.000 ljudi, ustvaril je 62,7 milijarde evrov prihodkov. Prisoten je na več kot 50 trgih, med drugim tudi v Avstriji (T-Mobile Austria), na Madžarskem (Magyar Telekom), Slovaškem (Slovak Telekom), Hrvaškem (Hrvatski Telekom), Črni gori (Crnogorski Telekom), Makedoniji (Makedonski Telekom).

STA

Cinven je zasebni naložbeni sklad s sedežem v Londonu. Od leta 1988 naprej je izvedel več kot 100 naložb v podjetja po vsej Evropi, skupna vrednost vseh izvedenih investicij pa presega 70 milijard evrov. Med vlagatelji v Cinvenove sklade so veliki korporativni in javni pokojninski skladi, državni premoženjski skladi idr.

Deutsche Telekom je bil med najresnejšimi kandidati za nakup Telekoma Slovenije tudi v prejšnjem poskusu privatizacije, ki se je brez prodaje - takrat so prodajali polovični delež - sklenil leta 2008. Takrat bi država za vsako delnico iztržila 400 evrov.