Slovenija

Vidu pomagajo slikarji

Gabrijel Toplak
7. 4. 2015, 19.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Holmes Pubu v Mariboru bo 17. aprila dobrodelna dražba umetniških slik, že februarja pa so se tam odločili tudi, da bodo poleg zbiranja zamaškov še 10 centov od vsake prodane kave podarili za sredstva, namenjena malemu borcu Vidu. Prizadevanja za njegovo lepšo prihodnost so združila številne ljudi.

Rajko Ferk, Facebook

Rajko Ferk, Facebook

»Rodil se je že v 26. tednu nosečnosti, kar tri mesece prezgodaj. Težak komaj dober kilogram in velik zgolj 36 centimetrov je ob rojstvu utrpel dve možganski krvavitvi. Povzročili sta gibalno oviranost leve strani telesa. Prvič sem ga lahko vzela v naročje šele, ko je bil star dober mesec, samostojno pa je začel dihati šele po dveh mesecih. Kljub vsemu sva po točno treh mesecih in treh dneh lahko zapustila bolnišnico,« pripoveduje mamica Natalija, ki je pozneje »zadevo« vzela v svoje roke. Vid namreč potrebuje tudi prilagojen voziček in veliko stvari, za katere mnogi sploh ne vedo, da obstajajo. »Pa prav vsaka od teh za življenje nujnih stvari je precej draga,« poudari Natalija, ki so ji priskočili na pomoč priznani slovenski umetniki.

Kot je povedal slikar Rajko Ferk, so prvo dobrodelno akcijo izpeljali v sodelovanju s Humanitarnim klubom Unija in za 12 slik zbrali 3500 evrov ter denar namenili štirim socialno ogroženim družinam. Na drugi akciji umetniških slik 26 avtorjev iz mednarodne kolonije, ki jo je Ferk organiziral v Dupleku, so zbrali 1480 evrov za terapije otrok s posebnimi potrebami. »Tokrat pa me je povabil k sodelovanju Branko Nikolič, gonilna sila dobrodelne akcije Združeni za Vida. Pripravil je srečanje z Vidom in njegovo družino, sam pa sem k sodelovanju povabil še svoje likovne kolege. Takoj so se odzvali in na moj dom je prispelo 10 slik z različnih koncev Slovenije,« pravi Ferk in predstavi »svojo« ekipo umetnikov: Albina Kragelj iz Radencev, Marija Pavlič in Darinka Horvat iz Murske Sobote, Zdravko Červ iz Novega mesta, Ivo Loren iz Cerkvenjaka, Marija Šelih iz Svete Trojice, Boris Bizjak iz Šmartnega ob Paki, iz Maribora pa Irena Ferk, Andrej Okreša ter Jelka Hren.

Povezani za dobro

Vidu bodo namenili tudi 10 centov od vsake prodane kave.

Slike bodo teden dni pred samim dogodkom razstavljene v Galeriji Kavarne hotela Betnava, medtem ko bo dobrodelna dražba 17. aprila ob 18. uri v Holmes Pubu v Žitni ulici 12 v Mariboru, kjer so se že februarja odločili, da bodo poleg zbiranja zamaškov še 10 centov od vsake prodane kave namenili Vidu. In ker je lokal obkrožen s srednjimi šolami, kar se je izkazalo kot odlična priložnost za povezovanje, so k zbiranju zamaškov pristopili še ravnatelji štirih tamkajšnjih šol (Izobraževalni center Piramida, Srednja šola za prehrano in živilstvo, Višja strokovna šola, Srednja zdravstvena in kozmetična šola Maribor, II. Gimnazija in Srednja šola za oblikovanje).