Svet

Grki nimajo izbire

STA/L.T.
7. 4. 2015, 16.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Grški finančni minister Janis Varufakis se je v nedeljo na štiri oči sestal z vodjo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde in ji zagotovil, da bodo Atene do roka, ki se izteče 9. aprila, poplačale 460 milijonov evrov dolga IMF.

Reuters

Lagardova sporoča, da je Varufakisu »zatrdila, da sklad ostaja zavezan sodelovanju z oblastmi, da bi Grčiji pomagali pri vrnitvi na vzdržno pot rasti in zaposlovanja«. Besede Lagardove je potrdil tudi Varufakis, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot je dejal, »grška vlada vedno izpolni svoje obveznosti do posojilodajalcev in jih namerava v celoti izpolnjevati tudi v prihodnje«.

Grčija mora do 9. aprila IMF vrniti naslednji obrok, ki znaša dobrih 500 milijonov dolarjev oziroma okoli 460 milijonov evrov. Ugibanja, ali bo država tega sposobna, se vrstijo že nekaj časa. Po pisanju Reutersa naj bi jih pretekli teden sprožil tudi grški notranji minister, ki je še prejšnji teden trdil, da bodo imele plače in pokojnine prednost pred vračilom dolgov. Grška vlada je pozneje zanikala njegovo stališče.

Pogajanja o izplačilu preostanka od skupno 240-milijardne pomoči EU in IMF Grčiji namreč doslej niso prinesla uspeha. Dogovora o konkretnih reformah, ki jih bo v zameno za svež denar izvedla država, še vedno ni.

Lagardova je v nedeljo Atene pozvala k nadaljevanju pogovorov v Bruslju ter k nujno potrebni »prizadevnosti«. Pogovori naj bi se nadaljevali ta teden, morda že danes. Varufakis pa je novinarjem po sestanku dejal, da namerava grška vlada »globoko reformirati Grčijo« in iskati način, kako izboljšati učinkovitost pogajanj s posojilodajalci, poroča Reuters.

Kot neuradno ob navajanju grških medijev dodaja dpa, naj bi poskušale Atene IMF prepričati, da do julija ne bi zahteval nadaljnjih varčevalnih rezov kot pogoja za izplačilo nujno potrebne nadaljnje pomoči Grčiji. IMF naj bi namreč vztrajal pri zmanjšanju pokojnin in zvišanju DDV, medtem ko naj bi bili evropski posojilodajalci malo bolj fleksibilni glede tega.

A tudi evropski posojilodajalci pritiskajo na Grčijo, naj pripravi reformni paket, ki jim bo pogodu, do takrat pa sredstva finančne pomoči Grčiji ostajajo zamrznjena na računih. Reformni paket je Grčija institucijam, nekdaj znanim kot trojka, poslala v četrtek, vendar je zamudila rok, da bi ga pred velikonočnimi prazniki obravnavali na telefonski konferenci. Naslednjo priložnost bodo Grki imeli na srečanju finančnih ministrov evroobmočja, ki je napovedano za 24. april.