Slovenija

Zavarovalnica Grawe lani z 2,7 milijona evrov dobička

STA
23. 3. 2015, 13.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Zavarovalnica Grawe je preteklo leto zaključila z 2,7 milijona evrov čistega dobička. Obseg poslovanja družbe, s katerim so se lastniki seznanili na današnji skupščini, je ostal na ravni prejšnjega leta, saj so skupni prihodki od zavarovalnih premij znašali 32,5 milijona evrov. Družba je povečala tržni delež na področju življenjskih zavarovanj.

Kljub zaostrenim gospodarskim razmeram in trendu upadanja zavarovalniškega trga je zavarovalnica s sedežem v Mariboru bistveno presegla načrte, so danes sporočili iz družbe. Delničarji so na skupščini podelili razrešnico upravi in nadzornemu svetu za delo v preteklem poslovnem letu ter odločili, da lanski dobiček ostane nerazporejen.

Tržni delež zavarovalnice se je povečal na 1,67 odstotka, pri čemer so posebej izrazito rast beležili na področju življenjskih zavarovanjih, kjer je tržni delež zrasel s 3,57 na 3,66 odstotka. Zavarovalnica je lani beležila skoraj 12.000 škodnih zahtevkov in izplačala za 23,1 milijona evrov škod oziroma 1,3 odstotka manj kot leto poprej.

V Graweju so lani zbrali za 32,5 milijona evrov premij, od tega 12,8 milijona na področju premoženjskih zavarovanj in 19,6 milijona na področju življenjskih zavarovanj. Ob tem so obratovalne stroške lani znižali za skoraj 1,2 milijona evrov, medtem ko so z upravljanjem finančnih naložb okrepili finančni položaj zavarovalnice in povečali vrednost finančnih naložb za 11,9 milijona evrov, iz 176,3 na 187,2 milijona evrov.

Kot so še poudarili v zavarovalnici, ki jo vodi Božo Emeršič, so stopnjo solventnosti lani okrepili na dobrih 410 odstotkov, medtem ko je ta leta 2013 znašala nekaj manj kot 380 odstotkov. S tem je Grawe po njihovih besedah ena od kapitalsko najstabilnejših finančnih institucij v Sloveniji in tudi v Evropi.

"Lani smo znatno presegli načrtovane cilje kljub nepredvidljivim vplivom iz makroekonomskega in poslovnega okolja. Poslovno leto sklenili z dobičkom, ki je presegel načrtovanega. Tudi v prihodnje bo naša strateška usmeritev strankam ponuditi celovito in kakovostno zavarovalno storitev ter zagotavljati dolgoročno vzdržno poslovanje, ki ustvarja dodano vrednost za vse deležnike družbe," je lanske dosežke in načrte za letos opisal Emeršič.