Slovenija

Bo Cerar sprejel odstop ministrice, ki je mastno služila s honorarji?

G.G.
6. 3. 2015, 12.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V Cerarjevi vladi bo najverjetneje prva padla ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar. Odneslo jo bo včerajšnje razkritje o visokih izplačilih avtorskih honorarjev. Ministrica, ki sicer trdi, da je delala zakonito in v korist delodajalca, je bila namreč na drugem mestu med prejemniki. V zadnjih enajstih letih je poleg redne plače prejela kar 636 tisoč evrov.

Mediaspeed
Stanko Setnikar Cankar so spodnesli njeni zaslužki.

Ministrica je svojo odstop ponudila, ker se po včerajšnji objavi podatkov o honorarjih, ki jih je prejela, ni mogoče izogniti političnim posledicam.

SMC, iz kvote katere prihaja, in vladi Setnikar Cankarjeva želi, da bi njenega naslednika ali naslednico našli čim prej. Pri tem je zagotovila, da bo ekipa, ki jo je oblikovala, na razpolago novemu ministru ali ministrici.

Članom kabineta in vsem drugim sodelavcem na ministrstvu se je Setnikar Cankarjeva danes zahvalila za minulo delo. Prepričana je, da so skupaj "zastavili ambiciozne načrte, odprli vrsto vprašanj, stopili tudi na kakšen žulj, ampak upam, da v prid izobraževanju, znanosti in športu".

Setnikar Cankarjeva je prepričana, da četrtkova javna objava avtorskih honorarjev, ki so jih od javnih zavodov prejeli posamezniki, pomeni zlorabo osebnih podatkov in ne objektivnega obveščanja. Kot pravi, so sedaj tisti, ki so svoje pedagoško delo zakonito opravili preko inštitucij, v katerih so zaposleni, javno izpostavljeni na sramotilnem odru. Prepričana je tudi, da bo nadaljnji postopek ovrgel sum korupcije in konflikta interesov. "Za to smo najbolj zainteresirani vsi, ki smo se znašli na seznamu," je dejala.

Honorarje prejemajo za predavanja na izrednem študiju

Po pojasnilu Setnikar Cankarjeve zaposleni v visokem šolstvu omenjene honorarje prejemajo za predavanja na izrednem študiju, predavanja v tujini ter za svetovalno in raziskovalno delo, pri tem pa delež dobi tudi fakulteta, na kateri so zaposleni. Delo pri tem opravljajo za fakulteto, zato po njenem prepričanju pri tem ne more iti za konflikt interesov.

Od leta 2003 do 2014 je imela fakulteta za upravo, za katero je delala, po njenih besedah več kot 10 študijskih centrov v Sloveniji, pozneje pet, danes pa ima dva. "Za opravljeno delo na fakulteti obstajajo ustrezen informacijski sistem in evidence, ki so osnova za izplačilo," je podarila. Dejala je tudi, da je fakulteta v tem času iz majhne visoke šole postala fakulteta za upravo in kot prva pridobila evropsko akreditacijo za področje uprave.

Štrukelj zdaj lažje razume

Ministrica je sicer pred meseci močno razburila javnost, ker je začasno ukinila financiranje učne pomoči. Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je v izjavi za javnost dejal, da zdaj lažje razume, zakaj ministrica dramatičnih opozoril ob rebalansu proračuna, da ni več mogoče zagotavljati normalnega delovanja univerz in raziskovalne dejavnosti, ni jemala resno. Ker je očitno cinično posplošila lastno izkušnjo, ki jo prepričuje, da je sredstev več kot dovolj.