Slovenija

Časarja najverjetneje čaka zaprti oddelek

STA/G.G.
2. 3. 2015, 12.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Roberta Časarja po prihodu v Slovenijo očitno ne čakajo le izterjava sodnih stroškov in odškodninske tožbe, ampak tudi plačilo stroškov privedbe na prestajanje kazni. Zakon o izvrševanju kazenskih sankcij določa, da stroške privedbe na prestajanje kazni plača obsojenec, tudi če je na prestajanje priveden z bega.

Arhiv Svet24

Odločbo o plačilu stroškov privedbe izda direktor zavoda, v katerem obsojenec prestaja kazen. Nekdanji predsednik uprave Luke Koper Robert Časar bi se moral marca lani zglasiti v zaporu na Dobu, vendar se to ni zgodilo in slabo leto pozneje so ga prijeli v Dominikanski republiki. Zoper odločbo o plačilu stroškov privedbe je sicer možna pritožba, za izvršitev plačila pa je pristojen davčni organ.

Časarjev pobeg bo najbrž vplival tudi na to, v kateri oddelek zapora bo nameščen. Po veljavni zakonodaji lahko tisti, ki so obsojeni na zapor do osmih let, kazen prestajajo na polodprtem oddelku, a je to seveda odvisno od okoliščin, tudi od nevarnosti pobega in načina nastopa kazni. Časar je bil obsojen na pet let in devet mesecev zapora, vendar se begosumne zapornike namešča v zaprte oddelke.

Časarja so skoraj leto dni iskali s tiralico, zanj je bil izdan tudi evropski priporni nalog. Naposled so ga policisti v sodelovanju z Interpolom v četrtek prijeli v Dominikanski republiki. Trenutno je v priporu v Parizu, kjer čaka na izročitev Sloveniji. Postopek izročitve ureja ministrstvo za pravosodje.

Obsodba, zaradi katere mora Časar v zapor, se nanaša na nepremičninske posle z Luko Koper. Obsojena sta bila tudi nekdanji poslanec Srečko Prijatelj in poslovnež Marjan Mikuž. V tej zadevi bi moral Časar vrniti tudi 86.000 evrov in poravnati sodne stroške, vendar naj bi doslej od njega izterjali le okoli 1200 evrov.