Slovenija

Zbiranje lažnih referendumskih podpisov

Polona Krušec
21. 2. 2015, 07.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Goriški kriminalisti so preiskali dom 56-letne domačinke, ki naj bi v okviru zbiranja podpisov za referendum zlorabljala osebne podatke in ponarejala.

STA

Zaradi ugotovitve kriminalistov je ogorčena tudi pobudnica Eva Irgl.

Hišna preiskava pri zakoncih v okolici Nove Gorice, ki sta sicer člana stranke SDS, je sume potrdila. Kriminalisti so pregledali in zasegli nekaj dokumentacije. Naj spomnimo, da je bila glavna pobudnica referenduma Eva Irgl iz SDS, ki je dogodek komentirala z neodobravanjem. 

Zaplet je nastal ob pisni zahvali, ki jo je Slovenska demokratska stranka poslala vsem podpornikom referenduma o arhivih. Nekateri domnevni podpisniki pobude so namreč na svoj dom prejeli zahvale iz državnega zbora za svoje sodelovanje in podporo. Nad tem so bili presenečeni, saj niso vedeli, od kod jim njihovi podatki, saj podpisov niso oddali. Takoj so pomislili na zlorabo, zato so se obrnili na policijo. Gospod, ki svojega podpisa tudi ni nikoli oddal, a je prejel zahvalo, pravi, da bolj ugiba, kdo je zbirateljica in kako je ravno njegovo ime prišlo na seznam, saj se ne giblje prav rad blizu politike. Koliko podpisov je lažnih, se ne ve.

STA

Zoper Novogoričanko je bila podana kazenska ovadba na Okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. Dejanje je potekalo v času zbiranja podpisov v postopku »pobude za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma«, povezanega z novelo Zakona o varstvu dokumentarnega arhivskega gradiva ter arhivih.

V novogoriškem odboru stranke SDS ne dajejo novih izjav, saj so že jasno povedali, da so se od zadeve distancirali. Dejanje je presenetilo tako njih, kot »vrh« stranke v Ljubljani. Na twitterju je Janez Janša o dogodku zapisal: »Hišne preiskave zaradi podpisov? Kdorkoli jih lahko podtakne. So že naredili kako zaradi milijardne bančne luknje?«