Slovenija

Telekom in Simobil s tožbo nad odločbo glede internetne nevtralnosti

STA/J.P.
20. 2. 2015, 14.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Telekom Slovenije in Simobil bosta odločbo agencije za komunikacijska omrežja in storitve, ki od mobilnih operaterjev zahteva spoštovanje načela internetne nevtralnosti, izpodbijala na upravnem sodišču. V Simobilu so tožbo in predlog za začasno zadržanje odločbe že vložili, v Telekomu pa bodo to storili prihodnji teden, so potrdili za STA.

Arhiv Svet24
Agencija za komunikacijska omrežja in storitve je kršitve načela nevtralnosti interneta, podobno kot v primeru Telekoma in Simobila, ugotovila tudi v nadzornih postopkih zoper Amis in Tušmobil.

Agencija je januarja v nadzornih postopkih namreč ugotovila, da sta operaterja kršila zakonodajo, ker sta glede na vsebino različno obravnavala podatkovni promet, ki ga ponujata svojim uporabnikom.

Odločba se je nanašala storitve Deezer (Telekom Slovenije) in aplikacijo Hangar mapa (Simobil). Za obe sta operaterja ponujala brezplačen prenos podatkov oz. se ti podatki niso šteli v podatkovno kvoto. Agencija je Telekomu in Simobilu naložila odpravo nepravilnosti v roku 60 dni.

V odziv na določbo sta operaterja ta teden napovedala spremembo obračunavanja prenosa podatkov. V Telekomu so napovedali spremembe za storitvi Deezer in HBO GO - podatki za obe aplikaciji se bodo od 22. marca dalje črpali iz kvote v naročniških paketih.

V Simobilu podobno napovedujejo za storitev Hangar mapa od 24. marca dalje, vendar le v primeru "negativne odločitve sodišča glede vložene začasne odredbe". V tem primeru bodo enako obračunani tudi podatki storitev NLB mklik, Unicredit mobilna banka GO! in Vodafone live.

Slovenija je ena prvih držav, ki je internetno nevtralnost zapisala v zakon o elektronskih komunikacijah. "Ves internetni promet oz. prenos podatkov se mora v okviru enega naročniškega paketa obravnavati enakovredno. Ni dovoljeno ponujati brezplačnega prenosa podatkov ali prenosa podatkov z boljšo kvaliteto na osnovi ene storitve, aplikacije ali vsebine. Takšno ravnanje pomeni kršitev načela nevtralnosti interneta," pojasnjujejo v agenciji.

Glede morebitnih kršitev internetne nevtralnosti v primeru drugih storitev oz. operaterjev v agenciji dodajajo, da spremljajo dogajanje na trgu in ukrepajo v skladu s svojimi pristojnosti. Konkretnih nadzornih postopkov, ki so v teku, pa ne morejo komentirati.