Slovenija

GZS ne bo podpisala socialnega sporazuma 2015-2016

STA
18. 2. 2015, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Upravni odbor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je danes sklenil, da ne pristopi k podpisu socialnega sporazuma 2015-2016, ki so ga z izjemo GZS v začetku meseca z vlado sklenile vse reprezentativne delodajalske in sindikalne organizacije. Gospodarstveniki o predlaganem sklepu niso niti razpravljali.

Grega Wernig/KMA, STA

GZS je iz pogajanj o socialnem sporazuma izstopila, ko je vlada, kot je dejal predsednik GZS Samo Hribar Milič, grozila z novimi dajatvami gospodarstvu. Pozneje, ko teh groženj ni bilo več, je bilo prepozno, da bi se priključili, o morebitnem podpisu pa so se želeli odločiti šele po njegovi sklenitvi, je pojasnil.

Člani upravnega odbora o morebitnem podpisu sporazuma niso razpravljali, prvi mož družbe Štore Steel Marjan Mačkošek je dejal le, da s takšno odločitvijo ne bodo "izgubili prav ničesar".

Socialni partnerji so socialni sporazum 2015-2016 podpisali pred dvema tednoma. S tem je Slovenija v začetku meseca dobila peti, a hkrati šele tretji sodoben socialni sporazum, ki s ciljem doseči stabilnost in socialni mir opredeljuje temeljne zaveze in usmeritve vlade, delodajalcev in sindikatov. Zadnji socialni sporazum je potekel z letom 2009.