Slovenija

Bordeli: Komen, Trebnje, Turjak - Slovenci izkoriščali in spolno zasužnjili tuja dekleta

mr
14. 2. 2015, 07.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V obtožnici beremo, da je bilo v prostitucijo vpletenih najmanj 49 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke, Moldavije in Dominikanske repubike, ki so na sončni strani Alp pristale prepričane, da bodo opravljale posel barskih plesalk.

arhiv Svet24

Prvoobtoženi trgovine z ljudmi, 55-letni Milan Zupančič, krivde ne priznava, prav tako nobenega dejstva iz obtožnice. V obtožnici beremo, da je bilo v prostitucijo vpletenih najmanj 49 deklet, večinoma iz Ukrajine, Češke, Moldavije in Dominikanske republike, ki so na sončni strani Alp pristale prepričane, da bodo opravljale posel barskih plesalk.

Izkoriščali so dekleta

Zaradi domnevne vpletenosti v trgovino z ljudmi so se na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašli 55-letni Milan Zupančič, 44-letni Darko Vukomanović, 32-letni Marko Plajnšek, 51-letni Zlatko Galijašević in 39-letna Jasmina Vukmir. Obdolženi naj bi v nočnih lokalih Antonio v Komnu, Bolero v Trebnjem in Cabaret na Turjaku izkoriščali dekleta v obliki najstarejše obrti na svetu. Dekleta so sicer bila uradno zaposlena kot barske plesalke, ponujala pa so tudi mesene užitke. Po prepričanju tožilstva je posel vodil Zupančič, ki je z izkoriščanjem deklet od konca leta 2010 do novembra 2011 zaslužil okrog dva milijona evrov. Njegova desna roka je bil po izsledkih organov pregona Vukomanović, ki je urejal prihod deklet v Slovenijo in zanje pridobival ustrezna dovoljenja za bivanje in delo. V komenskem Antoniu je Vukomanović kurbarijo nadziral sam, v turjaškem Cabaretu je za to pooblastil natakarja Galijaševića, v trebanjskem Boleru natakarja Plajnška, za finančno-računovodski del posla je skrbela Vukmirjeva.

Zupančič krivde ni priznal

Glede na to, da prvoobtoženi Zupančič krivde ni priznal, bo svojo nedolžnost dokazoval na glavni obravnavi. Poleg tega je vložil tudi ugovor na obtožnico, tako da je tožilstvo na včerajšnjem naroku ocenilo, da je predlog o kazni zanj brezpredmeten, zato je le vztrajalo pri dokaznih predlogih v obtožnici. Ob tem so tožilci predlagali še vpogled v listino z izpovedbami, ki jih je ob nedavnem priznanju krivde podal Plajnšek (obsojen je bil na tri leta pogojnega zapora s preizkusno dobo petih let, plačati pa bo moral tudi 10.000 evrov stranske denarne kazni). Zupančičeva obramba je branju Plajnškove izjave nasprotovala, češ da je bil dokazni predlog vložen prepozno, sodišču pa izročila pisni predlog svojih dokaznih predlogov in izvod izjave, ki jo je pripravil prvoobtoženi.  Svojo nedolžnost bo med sojenjem dokazovala tudi Vukmirjeva, ki je očitke po obtožbi že pred časom zavrnila. O krivdi se bosta prihodnji teden izjasnila še Vukomanović in Galijaševič.

Po izsledkih organov pregona so morale stranke za skok s prostitutko med pernice odšteti 150 evrov, od tega so jih dekleta dobila 100, a so morala plačati toliko »prispevkov«, da jim je na koncu ostal le drobiž. Po navedbah tožilstva so morala plačevati najemnino za sobo, za čiščenje lokalov, za disciplinske kazni za nepridnost ali neposlušnost ...