Slovenija

Študentski kampus v Vipavi ali Novi Gorici?

Polona Krušec
13. 2. 2015, 20.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Že prek 14 let se gradnja kampusa Univerze v Novi Gorici vedno znova pomika v prihodnost. Pridobivanje primernega zemljišča predstavlja nepremostljiv izziv.

sta, kraji.eu

Upravni odbor univerze se je po prispelih ponudbah za oddajo ali podelitev stavbne pravice na zemljišču, na katerem bo mogoča gradnja, nazadnje odločil, da bodo kampus postavili v Vipavi. Občina Vipava je namreč ponudila zemljišče za Centrom starejših Pristan. A tu nastane težava – območje, na katerem bi stal, je poplavno, zato zdaj občina hiti z urejanjem vsega potrebnega, saj v nasprotnem primeru kampusa tam ne bo. Vipavski župan Ivan Princes meni, da jim bo do roka, ki se izteče konec marca, uspelo urediti vse potrebno.

STA, kraji.eu

Nad odločitvijo univerze marsikdo ni bil navdušen. Matjaž Nemec, poslanec v državnem zboru, je pred kratkim pozval župana Mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona in rektorja univerze Danila Zavrtanika, naj resno premislita o tem, da bi kampus postavili v Novi Gorici. Arčon in svetniki so prav o tem razpravljali na nadaljevanju zadnje seje mestnega sveta Nova Gorica. Podprt je bil sklep, da univerzi ponudijo zemljišče ob potoku Koren v Novi Gorici.

sta, kraji.eu

Že v sprejetem občinskem prostorskem načrtu je to območje namenjeno predvsem dejavnostim bivanja za posebne namene, kot so dijaški, študentski domovi in podobno. Sprejet sklep sicer predvideva, da bo novogoriška občina v zameno za zemljišče od univerze prejela del stavbe v Rožni Dolini. V primeru dogovora z univerzo je sklep veljaven do konca letošnjega aprila, saj svetniki ne želijo, da bi se univerza preselila v Vipavo.