Slovenija

Pravilnik nujne medicinske pomoči v javnost predvidoma marca

STA/ mv
13. 2. 2015, 20.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Člani odbora DZ za zdravstvo so se danes seznanili z aktivnostmi ministrstva za zdravje glede reorganizacije nujne medicinske pomoči v državi. Predloga novega pravilnika, ki bo reorganiziral to službo, še ni nared, a so nekateri poslanci, predvsem pa predstavniki lokalnih skupnosti zaskrbljeni nad dostopnostjo do nujne pomoči v prihodnje.

Arhiv Svet24

Nujno sejo odbora je predlagala poslanska skupina SDS. Po besedah strankinega poslanca Tomaža Lisca gradnjo mreže urgentnih centrov v državi sicer podpirajo, a jih zaradi nezadostnih informacij s strani ministrstva za zdravje skrbi, da se dogaja tiha centralizacija države oz. da se nekatere lokalne urgentne službe ukinjajo. Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc danes še ni predstavila pravilnika nujne medicinski pomoči, ki bo vseboval reorganizacijo mreže, saj bo predvidoma nared marca. Je pa dejala, da je njihov cilj reorganizirati nujno medicinsko pomoč, da bo dostopnejša in enako dostopna za vse prebivalce in da bodo lahko rešili še kakšno življenje več. Poudarila je, da mora predlog pravilnika pripraviti stroka, šele nato pa bodo lahko k razpravi in pripombam povabili zainteresirano javnost. "Pomisleki so odveč. To je prava smer," je prepričana ministrica. "Nič bistvenega ali katastrofalnega pa se ne bo zgodilo z januarjem prihodnje leto," je pojasnila in dodala, da se zaveda, da za reorganizacijo potrebujejo širok družbeni konsenz, sicer ne bo nič delovalo. Vodja delovne skupine za reorganizacijo nujne medicinske pomoči Gregor Prosen pa strogo zavrača navedbe, da "karkoli krčimo, na čemerkoli varčujemo ali zapiramo. Ničesar ne zapiramo, ker v resnici oskrbe na nivoju, kot bi si želeli, na periferiji niti nimamo," je dejal. A poslanka SDS Nada Brinovšek meni, da bi bilo treba pri vzpostavitvi mreže upoštevati geografske značilnosti okolja, ne pa je pripravljati iz pisarn. "Če bo reakcijski čas reševalnega vozila le za pet minut daljši, lahko to stane življenje," je dejala.

Usmeritev ministrstva se mu zdi dobra

Nekdanjemu ministru za zdravje, danes pa predsedniku odbora za zdravstvo Tomažu Gantarju (DeSUS) pa se zdi usmeritev, ki jo je ministrstvo predstavilo, dobra. Poudaril pa je, da bo treba dovolj časa pustiti predlog pravilnika v javni razpravi, a bo prišel trenutek, ko se bo treba odločati na podlagi konkretnih podatkov in ne želja. Več županov in predstavnikov lokalne skupnosti je na današnji seji izrazilo skrb nad tem, da se bo čas dostopa do nujne medicinske pomoči pri njihovih občanih podaljšal. Prav tako so bili kritični do tega, da ministrstvo pri pripravi pravilnika ne upošteva lokalne skupnosti. Stanislav Pušnik iz ravenskega zdravstvenega doma je ocenil, da je iluzorno pričakovanje, da se bo čas dostopa bolnikov do nujne medicinske pomoči z novim sistemom izboljšal. Ob tem pa je opomnil, da se pri kritičnih primerih življenja rešujejo v prvih desetih minutah. Po njegovem mnenju bi bilo smotrno nadgraditi sedanjo mrežo nujne medicinske pomoči, ne pa je na novo organizirati. Branka Zormana (SMC) pa moti razmišljanje v smeri, "da so vsi za spremembe, ampak ne pri meni". Poudaril je, da mora najprej osnutek oz. predlog pravilnika določiti stroka, potem pa se lahko v razpravo vključijo vsi deležniki. Parlamentarni odbor tako nalaga ministrstvu za zdravje, naj s predlogom novega pravilnika o službi nujne medicinske pomoči seznani zainteresirano javnost. Mreža nujne medicinske pomoči, ki natančno opredeljuje ekipe in standarde, pa naj bo priloga pravilnika o službi nujne medicinske pomoči.