Slovenija

V javni razpravi nasprotovanje TTIP zaradi netransparentnosti in negativnih učinkov

STA
13. 2. 2015, 10.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Predstavniki civilne družbe, sindikatov in organizacij so na današnji javni razpravi o vplivu prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA (TTIP) na Slovenijo opozorili na netransparentnost pogajanj o sporazumu. Bojijo se tudi morebitnih negativnih učinkov sporazuma na slovensko gospodarstvo, varnost hrane in okolje ter delovna mesta.

Facebook

Predsednik Državnega sveta, kjer je potekal posvet, Mitja Bervar je uvodoma dejal, da je gospodarska kriza nedvomno spodbudila razmišljanja o spremembah sodelovanja med ZDA in EU za večjo blaginjo prebivalcev. Liberalizacija trgovine naj bi imela pozitiven vpliv na svetovno trgovino in prihodke, vendar pa je javnost glede TTIP razdeljena na zagovornike in nasprotnike.

"Pogajanja med ZDA in EU so pomembna za izvozno naravnanost naših podjetij, vendar se morajo politiki zavedati potencialnih nevarnosti, ki jih prinaša sporazum," je na posvetu v organizaciji Skupine Zelenih/ESZ in Umanotere poudaril predsednik DS.

EU in ZDA se o TTIP pogajata od julija 2013, organizatorji današnjega posveta pa opozarjajo, da vsebina sporazuma dolgo časa ni bila znana, tudi danes pa v večini ostaja prikrita.

Na netransparentnost pogajanj je opozoril tudi evropski poslanec Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni), ki je dejal, da so bila "tako netransparentna, da težko govorimo o sporazumu". Sprva je do gradiv imela dostop le peščica pogajalcev, sedaj pa lahko do nekaterih dokumentov pod strogimi pogoji dostopajo tudi evropski poslanci. "Menimo, da sporazum Evropi lahko prinese tudi številne slabosti, predvsem na področju socialnih pravic, kmetijstva, prehrane in okolja," je poudaril Šoltes.

Pogajalci in zagovorniki sporazum TTIP prikazujejo kot priložnost za rast in dobrobit, vendar pa Umanotera in Skupina Zelenih/ESZ menita, da vsaka nova podrobnost sporazuma, ki pride v javnost, le dodatno krepi prepričanje, da so korporacije in politiki "začeli trgovati z našo prihodnostjo".

Opozarjajo tudi, da bo evropsko kmetijstvo in kakovost hrane v primežu korporacij, sporazum pa bi omogočil dostop na evropski trg manj kakovostni hrani, pridelani na industrijskih farmah v ZDA. Agrarni ekonomist Aleš Kuhar je pojasnil, da sta EU in ZDA sicer močno trgovinsko povezani, vendar pa je menjava na področju hrane majhna. "V ZDA se izvaža predvsem žganje in vino, iz ZDA pa uvaža komponente za proizvodnjo brezalkoholnih pijač in predelano sojo. Izvažamo visokokakovostne produkte, uvažamo pa predvsem surovine," je dejal.

Organizatorji današnjega posveta menijo, da bi sporazum negativno vplival na slovensko gospodarstvo in povzročil izgubo delovnih mest.