Slovenija

Na Ptuju pustovanje starejših iz vse Slovenije

STA
10. 2. 2015, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Na Ptuju bo danes v sklopu 55. Kurentovanja potekalo vseslovensko seniorsko pustovanje in pustovanje večno mladih generacij, ki je po navedbah organizatorjev prvo odmevnejše, večje pustovanje za starejše v Sloveniji. Po besedah ene od organizatork Lidije Ribič je dogodek v prvi vrsti namenjen medgeneracijskemu povezovanju.

sta

Dogodek, ki bo potekal v Karnevalski dvorani na Ptuju od 11. ure naprej, prireja Zadruga Mozaik generacij v sodelovanju s fakulteto Alma Mater Europaea in podjetjem PP Gostinstvo. Nanj so povabili uporabnike dnevnih centrov in domov za starostnike, člane upokojenskih društev in upokojene nekdanje delavce nekaterih podjetij iz vse Slovenije.

Organizatorji danes, ko takšen dogodek poteka prvič, pričakujejo okoli 600 ljudi. V prihodnjih letih, ko nameravajo dogodek še nadgrajevati, pa si želijo, da bi to res postal kraj, kjer bi se v času pusta lahko srečevale vse starejše generacije.

Kulturni program, ki bo etnološko obarvan, so pripravili študenti socialne gerontologije. S tem želijo širiti poslanstvo pred kratkim ustanovljene Zadruge Mozaik generacij, ki pomaga starejšim osmisliti njihovo življenjsko obdobje ter jim ponuditi pester program dejavnosti.

Po besedah Ribičeve se jim zdi nujno opozoriti, da se slovenska družba ne zaveda dovolj posledic staranja prebivalstva. "Sploh se ne zavedamo, da bomo morali začeti produkte in storitve prilagajati za starejše, saj jih počasi ne bomo več imeli komu ponujati," je povedala za STA.

Socialno podjetje Zadruga Mozaik generacij so ustanovili trije posamezniki različnih poklicnih profilov in življenjskih izkušenj, ki svoje znanje nadgrajujejo s študijem socialne gerontologije na fakulteti Alma Mater Europaea. Ustanovitelji poudarjajo, da je daljše pričakovano trajanje življenja, ki je vse bolj značilen pojav razvitih družb, treba razumeti kot pozitiven trend, ki mlajšim generacijam odpira nove, perspektivne priložnosti.