Slovenija

Finančni strokovnjak napovedal globalni gospodarski zlom

R.T.
29. 1. 2015, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V svetu financ se nekaj dogaja. Glavni akterji postajajo vse bolj živčni. Kot pravi Gerald Celente – finančni genij nove dobe, ki je uspel napovedati skoraj vsak finančni vzpon in padec –, se nekdanji zvezni uradniki s svojimi družinami selijo na varnejša območja. To naj bi bil, kot pravi, znak za preplah.

Arhiv Svet24

Gerald Celente je eden tistih, ki, ko pride do financ, vedo, kaj govorijo. In ko reče, da se je nekaj začelo, potem to pomeni, da se nekaj dejansko pripravlja, četudi se ne ve, kdaj točno ali kako hitro naj bi se to zgodilo. Celente svetuje zmanjšanje porabe in pripravo načrta za izredne razmere.

Slabi obeti za leto 2015

Večina medijev ne poroča, da se zaradi potez Švicarske narodne banke številni trgovci držijo za glave. To pa naj bi bil šele začetek globalnega kaosa, saj se zdi, da je gospodarski zlom tako rekoč že na obzorju. Celente meni, da najhujše šele prihaja in da izhoda več ni. Vse več je namreč držav, ki so pod pretvezo terorizma postale policijske države. Se res teroristi tisti, katerih se bojijo, ali pa jih je strah lastnih državljanov, ki bodo drli na ulice, ko bodo izgubili vse?

Celente meni, da najhujše šele prihaja in da izhoda več ni. 

Bančni sistem v letu 2015

Ekonomski prerok, ki je z neverjetno natančnostjo napovedal stečaj banke Lehman Brothers, je zelo zaskrbljen zaradi bančnega sistema v letu 2015. Kot pravi, vse večje centralne banke namenoma spodbujajo špekulacije z nepremičninami samo zato, da zavlačujejo s sodnim dnem, ki neizogibno prihaja. »Smo v nevarno nestabilnem svetu,« je dejal William White, predsednik Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj. »Lahko opazujemo valutne vojne, vendar pa ne moremo napovedati, kdaj se bodo končale.« White je sedanji svetovalec nemške kanclerke Angele Merkel. Dejal je, da se je »globalna elastika« še bolj raztegnila kot leta 2008, torej na »večer Velike recesije«. Skupni javni dolg vse bolj narašča – »tigra vlečemo za rep,« se je slikovito izrazil White. Kakor tudi, da je kvantitativno popuščanje v Evropi v tej pozni fazi obsojeno na propad: »Kvantitativno popuščanje ne bo pomagalo. Evropa je, za razliko od Združenih držav Amerike, bolj odvisna od malih in srednjih podjetij, ki so svoj denar dobila iz bank in ne na trgu obveznic.« Meni tudi, da je kvantitativno popuščanje oblika konkurenčne devalvacije. Kvantitativno popuščanje je tako zanj, kot pravi, nesmisel. Tisti, ki menijo, da Združene države Amerike in Velika Britanija zaradi kvantitativnega popuščanja rasteta hitreje od Evrope, so zamešali »korelacijo z naključjem«, je še dejal White in opozoril, da bodo tudi anglosaški pionirji plačali svojo ceno.