Črna kronika

FOTO: Vandali oskrunili Dečka miru

G.G.
29. 1. 2015, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Včeraj so nepridipravi na Trnovem pri Gorici onečastili skulpturo Deček miru, ki ga je Mednarodna mirovniška fundacija Beli golob tja postavila 31. avgusta 2014.

Policija je ugotovila, da je neznanec z ostrim predmetom na omenjenem kipcu vrezal več črt in po njem udaril s topim predmetom ter na njem povzročil razpoko. Po oceni lastnika je na omenjeni skulpturi nastalo za približno 2500 evrov škode. "Policisti Policijske postaje Nova Gorica bodo na podlagi zbranih obvestil in ugotovljenih dejstev v zvezi z omenjeno zadevo podali kazensko ovadbo," so še sporočili s PU Nova Gorica.

Kipec, ki je umetniško delo Patricije Simonič, je bil postavljen kot simbolno dejanje sprave slovenskega naroda in med narodi.

»Deček miru je postavljen na mestu, ki simbolizira na eni strani partizanski boj za narod in domovino in na drugi strani povojne poboje, ki so se zgodili maja 1945. Skulptura namreč stoji na poti, ki vodi v spominski park NOB v katerem je na griču Kobilnik grobnica padlih borcev v drugi svetovni vojni, mladih fantov, ki so se borili za narod in domovino. Nedaleč stran pa so brezna, v katerih ležijo kosti ljudi pomorjenih takoj po drugi svetovni vojni. Deček miru je torej postavljen za spravo. Ima spoštljiv odnos do vseh, želi miru sreče in sprave, ki jo slovenski narod, državljanke in državljani Slovenije nujno potrebujemo,« so sporočili s fundacije Beli golob.

Poleg Dečka miru so neznanci oskrunili tudi skulpturo, v kateri gori Ogenj miru in ljubezni, znesli pa so se tudi nad kioskom ob vhodu v spominski park NOB.