Slovenija

Koalicijski partnerji pred sejo vlade tudi o privatizaciji in rebalansu proračuna

STA/J.P.
8. 1. 2015, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Koalicijski partnerji so na kolegiju pri premierju Miru Cerarju pred sejo vlade razpravljali tudi o rebalansu proračuna za letos, o SDH ter privatizaciji. Osnutka strategije za prodajo državnih naložb še niso prejeli, je povedala vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer. V sklopu proračuna so pereča tema sredstva za aktivno politiko zaposlovanja.

KMA

Za aktivno politiko zaposlovanja je namreč za letošnje leto trenutno na voljo le 47,2 milijona evrov, potem ko jih je bilo za lansko leto 104,6 milijona evrov.

Ministrica, za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač je že decembra pojasnila, da je tako malo sredstev na voljo zaradi prehoda v novo finančno perspektivo 2014-2020. Sredstva iz le-te namreč še niso vključena in bi bila lahko najhitreje septembra. 

Prepolovitev sredstev za aktivno politiko zaposlovanja je pritegnila pozornost tudi v koaliciji. 

Kopač Mrakova je že tedaj izrazila tudi prepričanje, da se bodo ob oblikovanju rebalansa proračuna za letos dogovorili o notranjih prerazporeditvah in za aktivno politiko zaposlovanja zagotovili dodatna domača sredstva.

Če bi namreč na voljo ostalo zgolj 47,2 milijona evrov, bi se to po njenih besedah kmalu poznalo na stopnji brezposelnosti.

Prepolovitev sredstev za aktivno politiko zaposlovanja je pritegnila pozornost tudi v koaliciji. Razpravo o tej temi nadaljuje vladna ekipa, ki je današnjo sejo zaradi koalicijskega vrha začela nekoliko pozneje, kot je bilo predvideno, je novinarjem povedala Kustec Lipicerjeva.

V zadnjih dneh je veliko pozornosti usmerjene tudi v imenovanje članov nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH), v povezavi s tem pa tudi v strategijo upravljanja državnih naložb, ki jo pripravlja vlada. Koalicijske partnerice osnutek strategije pričakujejo zelo kmalu, je pojasnila vodja poslanske skupine SMC.

O strategiji za upravljanje državnih naložb je sicer govora že več let, privatizacija pa je ena najbolj perečih tem in kamen spotike v skoraj vsaki vladi.