Slovenija

Ogromni prihranki

L. Markelj
7. 1. 2015, 18.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Da so dolenjska podjetja inovativna in prodorna, dokazujejo v podjetju Dulc iz Stranj pri Škocjanu. Z energetsko najučinkovitejšim sistemom v Evropi – Solinterra so se izkazali v Medpodjetniškem izobraževalnem centru v Novi Gorici. Izbrali so jih na javnem razpisu, center že deluje, tako investitor kot uporabnik pa že opažajo velike prihranke pri energiji.

L. Markelj

Dulčevi, ki se že vrsto let ukvarjajo s strojnimi inštalacijami in razvojem energetsko učinkovitih ogrevalno-hladilnih sistemov, so ta sistem ogrevanja, hlajenja in prezračevanja, ki izkorišča sončno in zemeljsko toploto, nadgradili. Postavili so že nekaj ničenergijskih stanovanjskih hiš po Sloveniji, eno tudi zase, a omenjeni center v Novi Gorici je prvi večji objekt, pri katerem je izkoristek še boljši.

Kot pravi direktor podjetja Matej Dulc, je tako zato, ker večja stavba potrebuje zelo veliko energije, sistem Solinterra pa omogoča zelo velike energetske prihranke. Vsa sončna energija se poleti shranjuje pod objektom v energetske zemeljske zalogovnike toplote, pozimi pa se izkorišča neposredno za aktiviranje betonske mase, kjer so v jedra betona vgradili okrog 35 kilometrov cevi. V objekt so vgradili tudi konvektorje, ki služijo za ogrevanje ali hlajenje objekta, samo za pokrivanje »konic«. Brezplačno sončno energijo uporabljajo še za vzdrževanje aktivnega ovoja, ki preprečuje, da bi se zunanje stene ohladile. Če se zid ne ohladi, dodatno ogrevanje ni potrebno. V sistemu Solinterra je upoštevano tudi ogrevanje sanitarne vode, pa hlajenje in prezračevanje objekta.

L. Markelj

Kot pravi Dulc, je investicija res okrog 40 odstotkov dražja, »a z najboljšimi vgrajenimi inštalacijami in napravami smo poskrbeli za čim nižje stroške. V novogoriškem primeru se je investicija z našim sistemom zvišala za štiristo tisoč evrov, a prihranki energije so še višji, kot smo jih predvideli, to je več kot 80 tisoč evrov letno. Pa je treba vedeti, da letošnje leto ni bilo najbolj sončno.

Ogrevanje dela pet tisoč kvadratnih metrov velikega objekta pokrivamo le s soncem, razlika potrebne dodatne energije se pokrije z vgrajeno toplotno črpalko voda/voda«. Pove še, da se bo investicija namesto v predvidenih sedmih letih povrnila v petih. Vsak sončni dan v Novi Gorici zadostuje za dva dni ogrevanja. Verjetno se bo v prihodnosti objekt s sončno energijo pokrival kar 95-odstotno. Za hlajenje se izkorišča energija podtalne vode in celoten objekt se hladi samo s pomočjo energije podtalnice. To je najcenejši vir hlajenja.

L. Markelj

V stavbi imajo vgrajenih okrog tristo raznih tipal in senzorjev, tako da sproti in na daljavo spremljajo vse temperature, porabo energije itd. Sistem, ki je v tem primeru najbolj izpopolnjen, spremljajo in ga seveda nameravajo še izpopolnjevati.

Kot ugotavlja Matej Dulc, veliko ljudi dvomi v take novosti, tudi Slovenija na tem področju zelo zaostaja za tujino. Evropska zakonodaja že zdaj zapoveduje, da morajo biti vsi javni objekti do leta 2018 ničenergijski, vsi drugi pa do leta 2020. To bomo zelo težko dosegli, Slovenija za te spremembe tudi nima dovolj izšolanega kadra, ni pravilnikov ... Na tem področju bi morala izobraziti vsaj deset tisoč delavcev: od projektantov, izvajalcev, strojnikov ...

A v podjetju Dulc v sistemu Solinterra vidijo prihodnost. »Stremimo k razvoju sistema naprej, s to tehnologijo želimo prodreti tudi v tujino,« pravi direktor tega družinskega podjetja. Pred več kot 35. leti ga je vzpostavil oče Jože, uspešno pa ga nadaljujeta oba sinova: strojni inženir Matej z Renato in strojni tehnik Robert, ki je vodja proizvodnje. V podjetju, ki danes daje kruh 14 delavcem, je bila vseskozi zaposlena tudi mama Nežka.