Avto-moto

Toyota predala patente

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
7. 1. 2015, 17.20
Posodobljeno: 7. 1. 2015, 17.36
Deli članek:

Toyota se je odločila dovoliti uporabo patentov, ki so jih vložili za svojo tehnologijo pogona na gorivne celice.

Toyota se je odločila, da ne bo pravno preganjala tistih, ki se bodo odločili izdelati patentirano tehnologijo za pogon na gorivne celice po njihovem zgledu. Enako je storilo že ameriško podjetje Tesla. A tukaj v resnici ne gre za dobrodelnost, temveč za pomoč pri zagonu tehnologije in s tem zahteve trga po le-tej.

Medtem ko drugi proizvajalci na salonu tehnike CES v Las Vegasu dajejo veliko prednost tehnologijam avtonomne vožnje, se je Toyota odločila predstaviti izključno tehnologijo pogona na gorivne celice. Njihov prvi serijski model, Mirai, bo na trg prispel že konec letošnjega leta, a pričakujejo, da bodo izdelali le 700 vozil, bodo pa v naslednjem desetletju število proizvedenih vozil povečali na desettisoče.

Toyota se s tehnologijo gorivnih celic ukvarja že zelo dolgo, približno 20 let. Tehnologija, pri kateri se za gorivo uporablja vodik, ki preko kemičnega procesa proizvaja električno energijo, je sicer zelo priljubljena pri ekološko ozaveščenih, saj v izpuhu najdemo le vodno paro, a je zaenkrat še zelo draga, kar ostaja tudi največji problem.