Slovenija

Delavci zavzeli mejni prehod in vzklikali: "Lopovi! Lopovi!"

Gabrijel Toplak
29. 12. 2014, 07.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Slovenski delavci, ki se dnevno vozijo na delo v Avstrijo, so opozorili na neurejen davčni položaj emigrantov. Civilna iniciativa Apače je protestnike pozvala k mirnemu izražanju nezadovoljstva, a se je med njimi našlo tudi nekaj takšnih, ki se niso mogli zadržati in so vseeno vzklikali: »Lopovi, lopovi!«

Arhiv Svet24

Star mejni prehod v Šentilju v Slovenskih goricah je preteklo soboto spominjal na prizor, ki so ga bili številni domačini vajeni pred mnogimi leti, saj je bil spet poln jeklenih konjičkov in ljudi.

Več kot 3000 slovenskih delavcev, ki se dnevno vozijo na delo v tujino, se je v organizaciji Civilne iniciative Apače udeležilo protestnega shoda in opozarjalo na neurejen davčni položaj delavcev emigrantov. »Na naših plečih ne bodo reševali krize,« je bilo moč slišati od delavcev, ki so s številnimi transparenti in glasnim negodovanjem svoje nezadovoljstvo usmerjali v premierja Mira Cerarja ter finančnega ministra Dušama Mramorja.

Arhiv Svet24

In četudi so organizatorji protestnike pozvali k mirnemu izražanju nezadovoljstva, se je med njimi našlo tudi nekaj takšnih, ki se niso mogli zadržati in so vseeno vzklikali: »Lopovi, lopovi.« Nemudoma so se »popravili« in dodali, da so se zbrali v protest proti nenasitni državi ter njeni diskriminatorni politiki zoper delovne emigrante. Jože Zver, predstavnik delavcev emigrantov s Koroškega, se je navezal tudi na Cerarjev nedavni govor ob prazniku dneva samostojnosti, ko je ta med drugim dejal, da je optimizmu treba pustiti več prostora, državo pa si moramo ponovno zaslužiti, tako da se upremo lastnim slabostim, med katerimi so največ škode povzročili pohlep, ignoranca in nespoštovanje.

K temu je Zver dodal: »Zdaj sprašujemo širšo slovensko javnost, ali ga morda zapušča spomin ali pa je vmes navadno sprenevedanje in hinavščina. Govori namreč eno in dela drugo. Kako naj bomo optimistični, če nam s svojim pohlepom po naših prigaranih zaslužkih jemlje krvavo in z žulji prislužen kruh? Povzroča nam skrbi, vnaša nemir v naše družine in ignorira več tisoč delovnih migrantov skupaj z našimi družinami.« Prvi mož apaške civilne iniciative Dušan Cvetko pa tudi tokrat ni bil presenečen, da na shodu, kot že mnogokrat pred tem, ni nobenega predstavnika vlade.

»S protestom v Šentilju smo jim pokazali, koliko jih je in v kakšnem položaju so delavci emigranti po ukinitvi posebne davčne olajšave, kar sami vidijo kot dvojno obdavčevanje. Doplačila bodo znašala od 500 pa vse do nekaj tisoč evrov na letni ravni, to pa povzroča tudi izseljevanje celih družin. Vse do danes smo upali, da se bo kdo z vladne strani le oglasil in nas povabil na pogovor, čeprav je zadeva stara že polnih devet let. Do zdaj so vse vlade, z izjemo aktualne, ugotovile, kaj je problem in zakaj prihaja do tako visokih obdavčitev. Vedno doslej smo našli neko rešitev,« je dejal Cvetko, ki je prepričan, da tokratna množična udeležba mora nekaj pomeniti.

Arhiv Svet24

Organizatorji protestnega shoda, ki si že več let prizadevajo za ustrezen dogovor z državo glede davčne obremenitve za delavce, ki živijo v Sloveniji in delajo čez mejo, nameravajo nadaljevati s pritiski na vlado in ob tem računajo na pomoč evropskega poslanca Milana Zvera, ki bo to vprašanje sprožil tudi v Evropskem parlamentu.

Sicer pa, čeprav še vedno pa upajo na razum predstavnikov vlade, z davčnimi strokovnjaki, ki delajo za civilno iniciativo, prav tako proučujejo, kako bi ponovno vložili zakon o dohodnini v presojo ustavnemu sodišču, možna pot pa je tudi tožba na Evropskem sodišču.