Slovenija

Slovenija s 86,5-odstotno stopnjo samooskrbe z vinom

STA
13. 12. 2014, 09.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Proizvodnja vina v Sloveniji je v tržnem letu 2013-2014 znašala nekaj več kot 700.000 hektolitrov, pri čemer so največji delež, to je 68 odstotkov ali skoraj 480.000 hektolitrov, predstavljala bela vina. Stopnja samooskrbe z vinom je znašala 86,5 odstotka, prebivalec Slovenije pa je v tem letu v povprečju popil 38,6 litra vina.

YouTube

Glede na kakovostno razdelitev vin je v obravnavanem letu k skupni proizvodnji vina največji delež prispevala proizvodnja vin z zaščiteno označbo porekla, to je 77 odstotkov oz. nekaj več kot 540.000 hektolitrov, kažejo ta teden objavljeni začasni podatki državnega statističnega urada.

Proizvodnja vin z zaščitenim geografskim poreklom je predstavljala 18 odstotkov oz. nekaj več kot 120.000 hektolitrov, proizvodnja sortnih in drugih vin pa skupaj preostalih pet odstotkov oz. okoli 35.000 hektolitrov.

Potrošnja vina je v Sloveniji v obravnavanem obdobju znašala 811.000 hektolitrov, od tega je na bela vina odpadlo skoraj 530.000 hektolitrov oz. 65 odstotkov vse potrošnje.

Stopnja samooskrbe z vinom, ki prikazuje razmerje med domačo proizvodnjo in potrošnjo vin, je v Sloveniji v tem obdobju znašala 86,5 odstotka, pri belih vinih pa 90,8 odstotka. Prebivalec Slovenije je v tem letu v povprečju popil 38,6 litra vina, od tega 25,1 litra belega vina.