Slovenija

V Metliki opozarjajo na slabo stanje cest po jesenskih neurjih

STA
12. 12. 2014, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Občina Metlika je ministru za infrastrukturo Petru Gašperšiču poslala dopis, v katerem ga opozarja na problematiko metliških državnih cest po jesenskih neurjih. Ob tem pozivajo k takojšnji sanaciji poškodovanega mosta na mejnem prehodu Metlika-Božakovo in državnih cestnih odsekov v Bušinji vasi ter med Štrekljevcem in Jugorjem.

Arhiv Svet24

V nasprotnem primeru ministra opozarjajo, da bi lahko občani uresničili svoje grožnje in obe državni cesti protestno zaprli.

Metliško občinsko vodstvo je zapisalo, da so po jesenskih neurjih, ki so povzročila veliko škode v kmetijstvu, sprožila več plazov in poškodovala kar nekaj cest, kljub omejenim proračunskim virom, te takoj začeli sanirati. Na državnih cestah, kjer so upravljavci odpravili doslej le manjše poškodbe, pa se dela še niso začela.

Tako je v Bušinji vasi, kjer so meteorne vode porušile brežino, od septembra urejena polovična zapora vozišča, promet pa usmerja semafor. Podobno je med vasema Štrekljevec in Jugorje, most na mejnem prehodu Metlika - Božakovo pa je tako poškodovan, da ni več primeren za promet in je vse od povodnji zaprt.

Metličani so se o reševanju navedenih zadev že nekajkrat pogovarjali z upravljavci cest in drugimi pristojnimi, trikrat so pisali Direkciji RS za ceste, vendar pa država, razen tako, da je zavarovala promet, na terenu ni ukrepala, so dodali.

V Metliki menijo, da je štirimesečno zavlačevanje nedopustno in neodgovorno, in da bi z denarjem, ki ga je država v navedenem obdobju porabila za zavarovanje prometa in najem prometne signalizacije, enega od navedenih odsekov že lahko sanirali.

V Metliki še opozarjajo na nesorazmernost med njihovimi vplačili v državni proračun in denarjem, ki ga je država vrnila z vlaganjem v tamkajšnjo cestno infrastrukturo. Menijo tudi, da so glede na vlaganja v ceste drugih belokranjskih občin zapostavljeni, so še sporočili z metliške občine.