Slovenija

V Kranjski Gori upajo, da bodo sredi decembra lahko zagnali žičnice

M.J.
3. 12. 2014, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Kranjskogorsko smučarsko središče je dobro pripravljeno na zimsko sezono in v RTC Žičnicah Kranjska Gora čakajo le še na dovolj nizke temperature za umetno zasneževanje. Upajo, da bodo naprave lahko zagnali sredi decembra. Za vsak slučaj, če bi se morali soočiti s še eno slabo smučarsko sezono, pa hotelirji pripravljajo rezervni plan.

RTC Žičnice Kranjska Gora

Kot je na današnji novinarski konferenci pred začetkom zimske sezone dejala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav, vsi s težkim srcem pričakujejo, da bi se temperature čim prej spustile pod ničlo. "Želimo, da bi čim prej zapadel naravni sneg, da bi bile nizke temperature in da bi dejansko naše zimske radosti zaživele," je poudarila.

Danes se je zima v Kranjski Gori že "najavila", saj so padale prve snežinke. Vremenoslovci pa po 7. decembru napovedujejo nizke temperature, ki bi že omogočile umetno zasneževanje. Tako bi lahko vsaj del smučišča zasnežili in pripravili do konca prihodnjega tedna, torej pred 15. decembrom, je pojasnila Klavdija Gomboc iz RTC Žičnic Kranjska Gora.

Kot je poudarila, številni smučarji težko čakajo na prvo smuko v Kranjski Gori, kjer so lani v takem času že začeli s sezono, ki pa se je kasneje zaradi vremena izkazala za katastrofalno. Na kranjskogorskem smučišču so namesto 170.000 našteli le 130.000 smučarjev, kar je pomenilo več kot milijon evrov finančnega izpada. "Če bi se lanska sezona ponovila, bi to imelo res velike posledice za vsa slovenska smučišča," je spomnila Gombočeva.

Direktor Hit Alpinee Fedja Pobegajlo je pojasnil, da za primer slabše zime pripravljajo plan B. Ta ne obsega le transferja gostov na smučišča v sosednje države, temveč tudi vrsto programov. "Zelo okrepljena bo animacija za družine, pripravljamo pa tudi nekaj povsem novih projektov. Med njimi je kulinarična pot po Kranjski Gori, na kateri bodo gostinci enotno ponudili možnost okušanja tradicionalnih jedi," je povedal.

Napovedi o zasedenosti Hitovih nočitvenih zmogljivosti v Kranjski Gori so sicer po besedah Pobegajla dobre. Zelo so okrepili prisotnost prodajnih predstavnikov na najpomembnejših trgih. Poleg Slovenije so to še Hrvaška, Srbija, tudi Bosna in Hercegovina ter Italija. V celotni destinaciji Kranjska Gora pričakujejo dobro zasedenost od 20. decembra dalje in v prvem delu januarja ter tudi v februarju.

Zavod za turizem tradicionalno pripravlja vrsto zimskih prireditev. Takoj, ko bo možna smuka, skupaj s partnerji načrtuje odprtje zimske sezone, nadaljuje tudi z lani začeto prireditvijo Kranjska Gora se predstavi, na kateri se predstavljajo ponudniki različnih aktivnostih v Zgornjesavski dolini.

Sodelovanje med zavodom za turizem, hoteli, smučišči in ostalimi turističnimi ponudniki ter občino je zelo močno, ocenjuje tudi Pobegajo, saj skupaj oglašujejo in se pojavljajo na prireditvah v tujini. Pred kratkim so se zmagoslavno vrnili s svetovnega srečanja smučarskih središč v Kitzbühlu, kjer je Kranjska Gora prejela mednarodni priznanji za najboljše slovensko smučišče in najboljši slovenski smučarski hotel.