Slovenija

Od kitajske tovarne baterij v Mariboru za zdaj še nič

M.J.
23. 11. 2014, 09.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Mariborske iskalce zaposlitve je pred županskimi volitvami razveselil razpis za 52 delovnih mest v tovarni baterij, ki naj bi nastala s kitajskim kapitalom. Ker se je v posel aktivno vključil župan Andrej Fištravec, je marsikdo menil, da gre za predvolilno potezo, zdaj pa kaže, da so bile njegove napovedi o zagonu do konca leta res preuranjene.

Arhiv Svet24

Družba Shihlien Apes s sedežem na Titovi cesti je konec septembra preko agencije Powerserv v časniku Večer objavila oglas, s katerim je razpisala prvih 52 delovnih mest. Trideset jih je bilo ponujenih za delo v proizvodnji, iskali so še po pet inženirjev elektrotehnike, komercialistov za prodajo in programerjev, po dva skladiščnika in računovodji ter po enega vodjo skladišča, vodjo računovodstva in financ ter še enega "office managerja".

Rok za prijave je bil le nekaj dni, a so ga kmalu zatem podaljšali. Fištravec je takrat na svojem Facebook profilu zapisal, da naj bi bil investitor trenutno v zaključni fazi pogajanj za nakup proizvodne hale na Taboru. S proizvodnjo naj bi nameraval začeti v razmeroma kratkem času, vsekakor pa še letos.

Javno o konkretni lokaciji ni govoril nihče, o njej še vedno molči tudi odvetnica Mojca Veljkovič, ki je sicer s strani kitajskih vlagateljev pooblaščena za urejanje nekaterih zadev. Za STA ni bila dosegljiva, je pa za Delo ta teden potrdila, da investitor nadaljuje pogajanja za pridobitev primerne nepremičnine, pri tem pa pojasnila, da so za večino potrebna trajna vlaganja in pridobivanje dovoljenj.

Neuradno se največ govori o nepremičnini nekdanje trgovske družbe Maxina na Tržaški cesti, ki je ta trenutek v lasti Hypove družbe za financiranje Heta Asset Resolution. Po pisanju Večera se menda zatika pri ceni, saj prodajalec za stavbo zahteva več kot dva milijona evrov, po cenitvi Kitajcev pa naj bi bila vredna le nekaj več kot 1,5 milijona evrov.

Kot je za STA povedala načelnica mariborske upravne enote Karin Jurše, ta trenutek pri njih ne vodijo nobenega postopka izdaje gradbenega dovoljenja oziroma izdaje uporabnega dovoljenja za tovarno baterij investitorja Shihlien Apes.

Ob tem je dodala, da bi moral investitor zahtevi za izdajo gradbenega dovoljenja priložiti najmanj dva izvoda projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja in druge listine, če tako določa zakon, prav tako pa mora vlagatelj izkazati pravico gradnje. Ko investitor izpolnjuje vse pogoje zakona, mu lahko gradbeno dovoljenje izdajo v posebnem ugotovitvenem postopku, kar pa lahko traja tudi dva meseca.

Ker zaenkrat še nič ne kaže na skorajšnji zagon tovarne, molčijo tudi na mariborski občini, kjer medije za informacije pošiljajo k pooblaščenki investitorja. Kot ob tem poudarja župan, je tovarna baterij živ projekt, s katerim investitor, kljub nekaterim namigovanjem medijev, ves čas nadaljuje.

Pogajanja za lokacijo podjetja potekajo, vendar opravila za zagon podjetja v takšnem obsegu terjajo svoj čas, dodajajo na mestni občini in se pri tem sklicujejo na informacije pooblaščenke investitorja, da izdaja dovoljenj ni mogoča, dokler investitor ne bo dokončno ocenil potencialnih vlaganj v nepremično in uspešno zaključil pogajanj.

O tem, kakšno je bilo zanimanje iskalcev zaposlitve za objavljeni oglas, molčijo tudi v Powerservu, kjer so za STA sporočili le, da gre za informacije, ki jih ne morejo posredovati, ne glede na to, za katerega njihovih poslovnih partnerjev gre. Trenutno poteka pregled prispelih prijav, teh pa se je po neuradnih informacijah nabralo kar precej.

Kitajska skupina, ki je sicer eden od petih največjih svetovnih proizvajalcev steklenih izdelkov, naj bi v treh letih v mariborsko tovarno vložila 15 milijonov evrov. Kot so že pred časom napovedali, naj bi delo v njej dobilo več kot 150 ljudi.