Svet

Teroristični napad naj bi financirali člani savdijske kraljeve družine

J.P.
23. 11. 2014, 08.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Moški, ki trdi, da je bil v terorističnem napadu 11. septembra 2001 dvajseti ugrabitelj, pravi, da sta mu za napad plačala dva člana saudske kraljeve družine.

Arhiv Svet24

Zacarias Moussaoui trdi, da sta princ Turki al-Faisal in princesa Haifa al-Faisal njemu in drugim ugrabiteljem za napad izplačala veliko vsoto denarja. Trdi tudi, da mu je princ Faisal »pomagal s terorističnimi aktivnosti« vedoč, da to počne za Osamo bin Ladna.

Moussaoui je te obtožbe strnil na papir v pismu, ki ga je poslal Vicki Miles-LaGrange, sodnici v Oklahomi. Trenutno prestaja doživljenjsko zaporno kazen zaradi vloge, ki jo je igral v napadih 11. septembra, vpletenost v katere saudska vlada že ves čas zanika. Vendar pa je njegova kredibilnost vprašljiva, saj je celo Osama bin Laden zanikal, da bi Moussaoui imel karkoli zraven pri načrtovanju terorističnih napadov. V času, ko naj bi prejel denar, se je po njegovih besedah izučeval za pilota v Oklahomi. Človeka, ki ju je imenoval, pa sta med najvplivnejšimi v saudski kraljevi družini.

Med sojenjem je pogostokrat žalil sodnike in večkrat poskušal odpustiti svoje odvetnike.

Sedeminšestdesetletni princ Faisal je nekdanji saudski ambasador v Združenih državah Amerike in nekdanji vodja saudske obveščevalne službe. V tej vlogi je bil kar štiriindvajset let. Odstopil je deset dni pred terorističnim napadom 11. septembra. Njegova triinšestdesetletna sestra je žena nekdanjega saudskega ambasadorja v Združenih državah Amerike, Bandarja bin Sultana, s katerim imata osem otrok. To pa ni prvič, da se sooča z obtožbami financiranja terorizma, čeprav ji česa takega še niso uspeli dokazati. Vse obtožbe seveda zavrača.

Moussaoui nadalje trdi, da je bil del zarote, ki je nameravala sestreliti predsedniško letalo začasa Clintonovega predsedovanja. Seveda s predsednikom Billom Clintonom na krovu. Težava je le, da si Moussaoui pogostokrat premisli in se na sploh obnaša nepremišljeno – tako je med sojenjem pogostokrat žalil sodnike in večkrat poskušal odpustiti svoje odvetnike. Psiholog mu je celo diagnosticiral paranoično shizofrenijo.