Slovenija

Najbogatejši Slovenci: Kljub denarju niso srečni!

Tania Mendillo
12. 11. 2014, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Revija Manager vsako leto objavi težko pričakovano lestvico stotih najbogatejših Slovencev. Toda denar vsem očitno ne prinese sreče in zadovoljstva, saj med njimi kar mrgoli tistih, ki se ubadajo z zasebnimi težavami. Nekaj takšnih, pa tudi tistih bolj spornih, ob katerih se nam rado postavlja vprašanje, od kod jim tolikšno bogastvo, smo vzeli pod drobnogled.

Arhiv Svet24
Mirko Tuš

Iza in Samo Login

Zakonca Login sta s svojim govorečim mačkom Tomom navdušila ves svet, seveda pa ne bi bilo tako, če ne bi bila samoiniciativna in podjetna. Samo je bil pred leti solastnik portala Najdi.si, ki ga je skupaj s solastniki podjetja Interseek leta 2007 prodal državnemu Telekomu pod vodstvom Bojana Dremlja. Ta se je zato znašel v obširni kriminalistični preiskavi, ki še vedno traja, domnevno pa je sporno, da je bila kupna cenaslovenskega portala pretirana. Samo Login je tedaj v Telekomu sprejel ponujeno delovno mesto, a v državnem podjetju zanj očitno ni bilo pravih izzivov, zato sta z ženo raje začela na svoje. Sprva sta s prijatelji (na letošnji lestvici najbogatejših je tudi še nekaj drugih soustanoviteljev podjetja) delala v Sloveniji, ko pa sta zaslužila prve milijone, sta se preselila na Ciper in si tam uredila prijetno življenje. Dvainštiridesetletna Iza zjutraj rada malo dlje spi, Samo pa pregleda elektronsko pošto in prebere časopise. Potem se skupaj odpravita na tek ob plaži, meditirata, ko pa popijeta še svež zelenjavni sok, sta pripravljena na nove delovne izzive. Zakonca imata dva otroka. Mlajši sin, ki ima 19 let, se šola v tujini in testira nove igrice. Starejši ima 22 let in je ostal v Sloveniji, dela pa kot direktor ljubljanske podružnice podjetja.

Arhiv revije Manager, Tania Mendillo, arhiv Lady

Sandi Češko

Po treh letih se je kralj srednje- in vzhodnoevropske televizijske prodaje Sandi Češko poslovil od prvega mesta in pristal na drugem. A brez skrbi. Še vedno ima dovolj pod palcem, poleg tega je že davno poskrbel za družino. Lastništvo podjetja je prenesel na Ciper, vendar sam ne uživa na tamkajšnjih plažah, saj še vedno živi, pa tudi teče po Ljubljani. »Nekateri igrajo igrice, jaz pa se igram s številkami,« je pred časom povedal za revijo Manager. Češko je deloholik, ki spi okoli pet ur na noč. Je izvrstno organiziran in točen. Že na začetku šolskega leta si na koledarju označi čas šolskih počitnic in v tistem času je nedosegljiv za vse, razen seveda za svoje najbližje. Tudi zvečer gre raje domov kot na kakšen sprejem. Se pa mora spoprijemati z nenehnimi očitki, da je eden največjih prejemnikov različnih državnih subvencij. Zaradi svoje bližine z Milanom Kučanom, ki jo vzdržuje v Forumu 21, je pogosto tarča političnih nasprotnikov in odličen primer, da je za uspeh dobro biti v lepih odnosih z vodilnimi državniki.

Arhiv revije Manager, Tania Mendillo, arhiv Lady
Sandi Češko

Miha Mikek

Na 28. mestu je najviše uvrščeni novinec Miha Mikek z ženo in bratom, ki ima kot številni letošnji bogataši računalniško podjetje. To je hitro pritegnilo pozornost tujih vlagateljev, Miha se je preselil v Boston, tuji investitorji pa so zahtevali, da 30 odstotkov deleža podjetja rezervira za vodilne zaposlene. Poročen je z Majo Drolc, hčerjo zloglasnega župana iz Komende Tomaža Drolca, ki je sam priznal, da je bil na različnih ministrstvih primoran podkupovati za dovoljenja. Poslovna cona v Komendi je menda predmet preiskave v nemalo kriminalističnih preiskavah, kar meče slabo luč na vse družinske člane. Miha je sicer letos dobil drugega otroka.

Arhiv revije Manager, Tania Mendillo, arhiv Lady

Joc Pečečnik

Malo je znano, da je mama Joca Pečečnika profesorica matematike, ki ga je očitno dobro naučila ravnati s številkami in logično razmišljati. V njegovem življenjepisu pa je kar nekaj nenavadnih preobratov, najbolj presenetljiv pa je tisti del, ki govori o selitvi v Las Vegas. Čeprav se poznavalci okoliščin sprašujejo, kako se je lahko kar nenadoma pojavil v igralniški meki kot vrhunski inovator in podjetnik iz igralniško prav nič razvite Slovenije, mu je očitno uspelo. Toda denar žal ne more kupiti družinske sreče. Joc to dobro ve, saj je že drugič poročen in je zaradi velike razdalje odrezan od sina Roka, ki ga ima s prvo ženo. Sina zato poredko vidi v živo, ga pa spodbuja na vseh področjih. Z denarjem mu omogoča sanje, še posebno drag študij solopetja na Dunaju pri enem najuglednejših profesorjev.

Arhiv Svet24
Joc Pečečnik

Mirko Tuš

Skrivnostni trgovec je bil prvi, ki je kraljeval na lestvici kot najbogatejši Slovenec, danes pa je njegovo premoženje vredno le še desetino tistega, kar je imel nekoč. Tako kot je v življenju nagnjen k avanturizmu (obožuje kajtanje, skoke s padali in podobne adrenalinske dogodivščine), tudi pri poslu ne pozna strahu. Nekoč se je zdelo, da zanj ni ovir, potem pa ga je zrušil Tušmobil. Toda še več težav ima doma. Že pred dvema letoma se je šušljalo, da v njegovem zakonu škripa. Zlobni jeziki so opletali, da se je morala njegova žena Tanja zaradi zakonske krize posloviti z vseh vidnejših položajev v podjetju. Tam je še vedno zaposlena, vendar menda nima več takšne odgovornosti in vpliva.

Igor Lah

Na Igorja Laha leti kar nekaj težkih obtožb, ki mečejo senco dvoma o čistosti njegovih milijonov, do katerih je »priplesal«. Preden je postal podjetnik, je bil namreč zasvojen s plesom. Toda tistih malih delničarjev, ki so zaradi njega menda izgubili premoženje, to seveda ne zanima.

Arhiv revije Manager, Tania Mendillo, arhiv Lady