Slovenija

Hudoklin in Pavlič: Nisva kriva!

T. J. G. / Dolenjski list
23. 10. 2014, 18.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Komunalni prispevek in kanalščina sta v občini Šentjernej lani dvignila ogromno prahu, ljudje so zaradi tega celo stopili na cesto in večkrat glasno protestirali. A le tako so dosegli svoje – znižanje odmere komunalnega prispevka.

T. J. G.

Albert Pavlič, delavski direktor pri Slovenskih železnicah, in Samo Hudoklin sta včeraj sedla pred sodnika.

Pri tem sta ključno vlogo odigrala civilna iniciativa Glas ljudstva, ki jo vodi Samo Hudoklin, in Albert Pavlič, vodja svetniške skupine občinskega sveta Ljudska alternativa, sicer delavski direktor pri SŽ.

A včeraj sta morala sesti na zatožno klop novomeškega okrožnega sodišča, tožilstvo jima namreč očita kazniva dejanja obrekovanja in razžalitve. Oba sta občane o svojih aktivnostih seznanjala tudi z letaki. O tem, ali sta pri pisanju in pljuvanju po tedanjem županu Francu Hudoklinu presegla meje zakona, bo presojalo sodišče. Župan je namreč oba ovadil, tožilstvo pa je prevzelo uradni pregon, saj gre za sum razžalitve in obrekovanja uradne osebe.

Okrožna državna tožilka Vesna Fink je za oba, če bi priznala krivdo, predlagala denarno kazen. Za Pavliča skupaj 3200, za Sama Hudoklina 1600 evrov, premoženjskopravni zahtevek pa je vložil tudi župan, ki zahteva 22.000 evrov.

Ker obtožena krivde nista priznala, bo potrebno sojenje, na katerem pa se bo zvrstilo precej prič.

Oba sta se izrekla za nedolžna. »Pri tem bova tudi vztrajala. Ne vidiva niti enega elementa, da bi bila ta obtožnica upravičena. Še več, smatrava, da smo vse, kar smo storili, naredili tako, da smo se opredeljevali do aktivnosti župana in njegovega pristopa pri odmeri komunalnega prispevka, nikakor pa nismo želeli s pisanjem in obveščanjem občanov diskreditirati in diskvalificirati zdaj že bivšega župana Franca Hudoklina,« je po predobravnavnem naroku dejal Albert Pavlič in opozoril, da je po obtožbi problematična celo beseda »katastrofa«, s katero so v letaku le opisovali stanje v občini. Prav tako je sporno, da so županov pristop pri odmeri komunalnega prispevka označili za oderuškega.

»Mislim, da obtožbe ne morejo biti utemeljene, ker se je izkazalo, da smo imeli popolnoma prav, saj je na koncu bivši župan tudi sam podpisal dogovor, za katerega je v začetku govoril, da ga ni možno podpisati. Tako smo komunalni prispevek za gospodinjstva zmanjšali za 58 odstotkov, za podjetja pa za 44 odstotkov. Njegov podpis je kronski dokaz, da smo vse aktivnosti, ki smo jih izvedli, izvedli upravičeno,« je še pojasnil Pavlič in dodal, da se nanj obrača precej občanov, proti katerim Franc Hudoklin vodi postopke. »Mislim, da jih bo zdaj precej manj, ko teh aktivnosti ne bo mogel več plačevati iz občinske blagajne.«